Марешки се опитва да продаде бензиностанциите си?

July 5th, 2017 | by gino
Марешки се опитва да продаде бензиностанциите си?
горещи теми
0

Бизнесменът Веселин Марешки се опитва да продаде бензиностанциите си? Такива слухове се носят последните седмици в средите на петролния бизнес. Все още няма достатъчно достоверна информация дали това са само слухове или не. Ние ще се опитаме да направим анализ на ситуацията, да разгледаме фактите и да стигнем до истината.

Предисторията: Доскоро наперения варненски бизнесмен обикаляше всички телевизии и с охота разказваше как продава горива през 1 ст. и как ще пребори монополите и ще “освободи” страната от алчните картели. За две години аптекарския бос успя ако не друго поне да вгорчи живота на всички в петролния бизнес отваряйки бензиностанция след бензиностанция. Благодарение на ниските цени Марешки влезе и в политиката, където вместо очакваната борба с монополите бизнесменът подкрепи третото правителство на Борисов.

Промяната: Облаците около главата на бизнесмена запоянаха да се сгъстяват и от седмица някъде на сцената излезе един нов Марешки – жертва на картелите. Бизнесменът се оплака от отправени заплахи към него и от натиск от страна на картела. Освен бензиностанциите бил атакувам и аптекарския бизнес на Марешки. Според неговите думи властта била в услуга на картелите, въпреки, че ако погледнем реално Марешки и неговата ВОЛЯ гласуваха за тази власт.

След серия скандални ТВ репортажи за съмнителни доставки на гориво към бензиностанциите на Марешки, ДАНС и прокуратурата атакуваха неговия доставчик. Управителят на фирмата се самоуби, а разследването едва сега започва. Отделно за бизнесменът идват и падежите на големи плащания към доставчици на горива, консумативи и на обурудване. В същото време от Лукойл промениха политиката си и започнаха да продават на цените на Марешки и така приходите на бизнесмена рязко намаляха в момент, когато той се нуждае от свежи пари. Переспективата Лукойл да продължи с дъмпинга неограничено време е напълно реална и пред Марешки не оставам много полезни ходове. Още повече, започналите атаки и над аптечния му бизнес. Оставането в бизнеса с горива при запазване на ниски цени и намаляващи приходи ще води до нови и нови загуби, а вдигането на цените би означавало политическо самоубийство. Остава и опасността за загуба и на аптекарския бизнес. Продажбата би освободила Марешки от натиска и би му дала политиески дивиденти като “жертва” на картелите. Остава да се намери и ….купувач.

Купувачите: За съжаление състоянието на петролния пазар в момента не предразполага големите играчи да правят крупни инвестиции. Отчасти за това си е виновен и самия Марешки. В момента маржът на пазара на горива у нас е свит и вариантите за намиране на купувач не са много. От големите играчи веднага изключваме Лукойл, ОМВ, ШЕЛ,Петрол и ЕКО. Лукойл си имат достатъчно бензиностанции. ОМВ също и дори планират някой от по-слабите обекти да ги шитнат на Газпром. Шел постепенно се изтеглят от Източна Европа и не биха инвестирали тук. Още повече, че тази година започват да им изтичат договорите на обектите им към Литекс. Петрол са в плачевно състояние, а ЕКО като гръцка държавна фирма надали ще отделят свежи пари за инвестиции в момента. Вариантите пред Марешки состават Газпром или Ромпетрол. Газпром накупиха в началото набързо десетки обекти на нереално висока цена и сега вече си правят много добре сметката. В Ромпетрол обаче нещата са по-сложни. Собственикът на веригата Казмунайгаз от Казакстан е пред сделка с Китайската петролна компания. Клонът им в България отчаяно се нуждае от ръст преди сделката. Надали обаче ще заложат на обектите на Марешки.

Дали Марешки ще продължи да продава евтини горива или ще се раздели с бизнеса ще станем свидатели съвсем скоро. Едно обаче е сигурно – бизнесменът разтърси петролния пазар у нас! Именно след неговата поява потребителите се радват на значително по-ниски цени на горивата.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook