Марешки се оплете в сметките! Продава дизела на 1,86лв, а твърди, че реалната пазарна цена е 2,12лв!

February 27th, 2017 | by gino
Марешки се оплете в сметките! Продава дизела на 1,86лв, а твърди, че реалната пазарна цена е 2,12лв!
горещи теми
0

На специална пресконференция Марешки направи свой анализ на пазара на горива. Всички медии дружно информираха за събитието без нито една от тях да си направи труда да чуе какво всъщност говори марешки и да посмята малко с калкулатор. Е, революционния патос и излъчваното обаяние от бореца срещу картелите не можаха да замажат очите ни и ние проверихме числата, които бизнесменът извади наяве. Оказва се, че голяма част ако не и целият  анализ на Марешки е ГОЛЯМА ЛЪЖА!

Преди да ни нападнете, че защитаваме картелите ще ви помолим да вземете по един калкулатор и да смятате с цифрите на Марешки. Цифрите никога не лъжат!

Първата теза на бизнесмена:

Марешки не прави дъмпинг на пазара и продава на реалната цена. На вчерашната пресконференция Марешки твърди, че в момента картела задържа цените и, че реалната цена на дизела днес е ….. 2,12 лв за литър!?! Да, правилно четете – Марешки твърди точно това. В момента точно на такива цени продават почти всички играчи на пазара. Марешки продава обаче на …… 1,86лв! С цели 26 ст под реалната цена и това според думите на самия Марешки! Ако трябва да вярваме на бизнесмена, то той на практика си признава, че в момента прави незаконен дъмпинг на пазара!

Доказано първата теза на Марешки е пълна лъжа!

Втората теза на Марешки е, че при доставна цена от 1,79 лв/л  надценката без ДДС, която слагат от “Лукойл” между търговията на едро и търговията на дребно, е над 50 ст. Или реално надценката на картела трябвало да стане 60 ст. Да кажем, че Марешки е прав. Вземаме калкулатора и смятаме 1,79 + 0,60 = 2,39 !?! Някъде да сте видяли такава цена? Според математиката на Марешки при доставна цена 1,79 слагаме надценка 60 ст и продаваме на 2,10?!? Калкулаторът не мисли така! Традиционната математика явно е в конфликт с математиката на Марешки.

Излиза, че няма такава надценка 50 ст без ДДС, а реалната надценка е далеч по-ниска. Но това не е всичко! Нека да видим и дали реалната доставна цена е 1,79? Оказва се, че и затова Марешки откровено ЛЪЖЕ!

В момента 26.02.2017 на сайта на Лукойл цените на едро за дизела с платени акциз и ДДС са 1921лв/1000л или 1,92! Проверка на varnahot.com установи, че доставна цена от 1,79 няма в нито една търговска петролна компания дори и при най-големите отстъпки. Най-ниската цена, която може да се договори на едро и то без транспорт е 1,84 и то при много условия.

diesel  diesel

 

Като гледаме сайта на Лукойл и смятаме с калкулатора излиза, че нито доставната цена е вярна, нито надценката от 50 ст. Реално от едровата цена до цената на дребно разликата е 20 ст и то с ДДС! Напълно нормална надценка, в която влизат транспорт, консумативи, заплати и естествено – печалба!

Доказано с факти, че и втората теза на Марешки е пълна лъжа!

Трета теза на Марешки:

Ако неговата формация ВОЛЯ загуби на изборите, цената отивала на 2,50 лева, но ако той спечелел – щял да направи цената 1,85 лева! Тук вече няма да коментираме. Ще заложим на това, че имате глава на раменете и можете да разсъждавате трезво. Според думите на самия Марешки реалната цена е 2,12.  При пазарна икономика и на децата е явно, че няма как да накараш търговците да продават на загуба.

Да кажем, че и тук вярваме на Марешки. Той казва, че ако изгуби цената щяла да стане 2,50! Той няма ли да продължи да продава на 1,85? Нали и така печели? Защо ако не е във властта изведнъж няма да му е изгодно да продава? Според думите му излиза, че ниските цени са пряко свържани със властта!

Ако харесвате ниските цени на Марешки, то зареждайте си при него. Ако обаче избирате хора, който да ви управляват то разсъждавайте трезво и нека няколко стотинки по евтино гориво не са единствената причина да дадете на някой управлението на страната.

Замислете се за момент, а ако утре такъв като Марешки навлезе и във вашия бизнес или в бизнеса на работодателя ви и започне да продава под доставните цени? Ако се наложи заради това да затворите или да ви уволнят? Това минавало ли ви е през ума? Защото ако Марешки влезе във властта вероятноста това да се случи силно се увеличава. 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook