МВР законно ще подслушва телефоните и кореспонденцията ни само по предположения?

May 28th, 2016 | by gino
МВР законно ще подслушва телефоните и кореспонденцията ни само по предположения?
горещи теми
0

МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е приета на първо четен вчера от парламента.

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни. Дали това има връзка с наближаваяите президентски избори, то ние можем само да гадаем. Факт е обаче, че правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене. С такава експидитивност досега не са се придвижвали нито едно предложение в цялата история на Народното събрание. Явно е, че темата е от изключителна важност за ГЕРБ.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления. Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: “За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление”. Кой от МВР и как ще право това предположение не става ясно. Не става ясно и какъв е критерият едно предположение да бъде обосновано. Изобщо мътните и неясни критерии развързват ръцете за свободно тълкувание на закона и за прилагане на всички средства на МВР за следене на определени неудобни хора.

61110658

“Става въпрос за спасяване на човешки животи! Няма да се подслушва наред! “ каза вътрешния министър Румяна Бъчварова в нескопосан опит да защити предложените мерки. Как точно ще се спасяват животи като ни четат кореспонденцията или подлушват телефоните не стана ясно, а и послушните медии не смеят и да попитат министъра.

Досега, за да може МВР да подслушва някого трябваше да има издадено разрешение от прокурор. За да издаде такова разрешение МВР трябваше да предостави достатъчно убедителни доводи. Така независимата съдебна власт на практика контролира изпълнителната власт и в конкретния случай – МВР. Това всъщност е и идеята на демокрацията – да има три независими власти, които взаимно да се контролират. Това, което иска да въведе ГЕРБ в момента е пълната власт да отиде в ръцете наизпълнителната власт и по-точно в ръцете на премиера. Така той чрез МВР ще има инструмент да контролира и да прилага натиск над всеки опонент без да има нужда да се оправдава или да иска разрешение от някого. Ние от varnahot.com сме категорично притив новоприетите мерки и твърдо заставаме срещу тях. Ние настояваме да се запази сегашният режим на подслушване и МВР да получава достъп до личната ни кореспонденция само след изричното разрешение на прокурор. За да запазим демокрацията трябва всеки ден да отстояваме нейните постижения.

Когато се отказваме от нашите права в името на нашата сигурност, то в края на краищата ще ги загубим и двете!

 

инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook