МВР обзавежда българските полицаи с най-луксозните джипове в Европа! Над 110 000 лева ще е бройката

March 31st, 2017 | by gino
МВР обзавежда българските полицаи с най-луксозните джипове в Европа! Над 110 000 лева ще е бройката
горещи теми
0

Изборите минаха и “усвояването” на милиони започна! Едва изчакали да минат изборите и от МВР пуснаха обществена поръчка за високопроходими автомобили за патрулиращите полицаи. Поръчката за тези 121 високопроходими автомобила е в изпълнение на споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № HOME/2016/ISFB/AG/EMAS/0035, съфинансирано със средства за спешно подпомагане в рамките на фонд “Вътрешна сигурност”. Дотук няма нищо лошо, но ако се разровим в подробнистите нещата започват слабо казано да ни смущават. Общата сума е 13,36 млн. лева а бройката на джиповете …. само 121!?! Така излиза, че МВР ще закупи джиповете за над 110 000 лв бройката!!! Оказва се, че постоянно оплакващото се от финансови проблеми силово ведомство ще заложи на лукса.

Верни на правилото, че проверката е висша форма на доверие ние от varnahot.com решихме да направим две проучвания.

Първото проучване:

На каква стойност може да се закупи един нормален високопроходим автомобил? Кратка проверка от официалните дилъри в България сочи, че единичната цена на един читав високопроходим автомобил със стандартни екстри се движи от 25 000 лв до 45 000 лв. Дори руската Лада Нива каквато Бойко Борисов обеща да си вземе е под 20 000 лв..

Напомняме на нашите читатели, че това са цени на автомобили от реномирани марки като Ford, Kia, Peugeot, Hyunday, Toyota и Opel! Освен това цените са за единични бройки и при поръчна на над 100 автомобила цената ще бъде чувствително коригирана. Естествено тези цени са за автомобили с най-основните екстри като климатик, ABS и хидравлика на волана.

 

police1 police2

 

Второ проучване:

Какъв е европейския опит? Оказва се, че вътрешните министерства на значително по-богати страни изобщо не са така ларж какво родното МВР. За целите на полицията много от европейските държави са се спряли на ……… Дачия Дъстър! С румънските джипки джиткат полицаите в Англия, Франция, Италия, Полша, Германия, Холандия, Латвия и съседните Сърбия и естествено Румъния! Цената е Европа на Дачия Дъстър е някъде около 14 000 Е. Освен за полицията, в много страни Дачия се използва също и в пожарната за спасителни и за медицински нужди.

Ако от МВР се бяха спряли на такъв икономичен вариант вместо 121 броя автомобила можеха закупят …. цели 534 броя !!!

police3 dacia-duster-feuerwehr-6

 

Явно в МВР следвайки мераците на Бойко Борисов са се прицелили в конкретни всъдеходи американско изпълнение. Няма да падат по-долу от горските, я? Нищо, че няма достатъчно пари за екипировка, заплатите на полицаите са обидно ниски, нямат пари за гориво, няма пари дори за офис консумативи в районните управления …. Важното обаче е джиповете да са големи. Като егото на някой хора…

Пламен Дочев

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook