Можете ли да хванете COVID-19 от пощенска пратка или докосвайки смартфона си?

March 26th, 2020 | by gino
Можете ли да хванете COVID-19 от пощенска пратка или докосвайки смартфона си?
горещи теми
0

Възможно ли е да хванете новия коронавирус, докосвайки пощенската пратка, която току-що сте получили? Възможно ли е патогенът да живее върху вашия смартфон, очаквайки търпеливо да доближите говорителя до устата си?

Макар и да не са направени проучвания, които да отговарят пряко на тези въпроси, съществуват редица скорошни изследвания, които показват колко дълго може новият коронавирус SARS-CoV-2 да оцелее на различни повърхности. Едно от най-категоричните проучвания по темата е публикувано в The New England Journal of Medicine миналата седмица. То до голяма степен съвпада с друго скорошно изследване, което може да прочетете тук.

Учените се опитват да разберат колко дълго SARS-CoV-2, както и сходният му в генетично отношение вирус, отговорен за заразата със SARS в началото на 21. век – може да остане и във въздуха под формата на аерозол, и на различни повърхности в дома или болниците при стайна температура (приблизително 21-23 градуса по Целзий). В това число влизат пластмаса, неръждаема стомана, медни изделия и картон.

Екипът открива, че вирусът може да бъде открит върху медни повърхности до 4 часа, след като са били замърсени, до 24 часа върху картон и до 2-3 върху пластмаса или неръждаема стомана.

„Ако докосвате предмети, с които някой друг е боравил наскоро, имайте предвид, че могат да бъдат замърсени. Затова измийте ръцете си“, коментира Джеймс Лойд-Смит, съавтор на изследването и професор по екология и еволюционна биология от Калифорнийския университет – Лос Анджелис.

Ето защо на теория коронавирусът би могъл да остане върху картонена пощенска пратка до 1 ден или на пластмасовия кейс на смартфона за няколко дни.

В случая обаче малко или много прибързваме със заключенията. Първо, не е ясно колко заразни са тези коронавируси, след като са престояли върху сух материал в продължение на 3 дни. Второ, животът на вирусите върху повърхността може да зависи от най-различни фактори, най-вече температура. Ако вирусът е стоял върху пощенския плик в леденостудената пощенска кутия цяла нощ или пък върху горещата веранда цял ден, то на него ще му е много по-трудно да оцелее, отколкото ако си стои на комфортно място при стайни температури.

Имайки предвид всичко това, няма как да знаем къде е била вашата пратка, нито пък как вашият доставчик е боравил с нея. Ето защо рисковете в това отношение са неизвестни.

Най-сигурното нещо, което може да направите, е внимателно да отворите практика, веднага щом я получите, да изхвърлите опаковката и да измиете ръцете си, преди да докосвате каквото и да било друго. Що се отнася до телефона, избягвайте да боравите с него, докато не сте сигурни, че ръцете ви са чисти. Тъй като това не винаги е възможно, можете да го забършете набързо с кърпички, съдържащи алкохол.

obekti.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook