Монопол на фирмите за бордови устройства, неуредици и нереално скокове за старт на Тол системата ще изкарат превозвачите на протест

February 26th, 2020 | by gino
Монопол на фирмите за бордови устройства, неуредици и нереално скокове за старт на Тол системата ще изкарат превозвачите на протест
протести
0

„Целият екип на АПИ работи с една единствена възможност – да се осигури старт на тол системата на 1 март. За нас план Б няма“, каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Увереността на АПИ обаче драстично се разминава с мнението на бизнеса.

От транспортния бранш твърдят, че на пазара на бордови устройства има монопол, създаден изкуствено от Агенция “Пътна инфраструктура”. „Договорът, който се предлага от националните доставчици за бордови устройства, са за две години и ние питаме, какво се случва ако в рамките на една година, да речем, фирмата преустанови дейност? Друго много важно е, че не се предоставя възможност тези бордови устройства да бъдат закупени“, заявява Емил Николов от Съюза на международните превозвачи.

Има ли действително монопол при фирмите предлагащи бордови устройства? Проверка на varnahot.com показва, че действително за превозвачите се предоставя единствено услугата “Абонамент” за бордово устройство на цена 15,90 без ДДС за месец.  Няма опция за закупуване или за наем без обвързване с двугодишен срок. На практика монополното положение на лицензираните фирми им гарантира сигурен бизнес и гарантирани приходи на нереални пазарни цени. На всичко отгоре сроковете на доставка на бордови устройства е до месец, а системата стартира след седмица.

По неофициална информация на много фирми занимаващи се със системи на контрол на транспортните средства АПИ е отказала информация как да получат лиценз за предлагане на бордови устройства. Без никакви публични процедури по неведоми пътища “правилните” фирми получават монопол.

1

 

Каква е практиката в Европа? В нормалните страни превозвачите са облекчени максимално и всичко е направено за тяхно улеснение. Бордово устройство може да се закупи от всяка една бензиностанция и да се зареди с кредитна, дебитна или флийт карта. Никъде няма абонаментни такси! Освен да се купи, устройство може да се вземе срещу депозит, който се връща след връщането на устройството. В нормалните страни обаче законите и наредбите се правят в услуга на бизнеса, който чрез данъците си издържа държавата. Тук законите и наредбите се правят за създаване на монопол на правилните фирми и цедене до дупка на бизнеса.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи заявиха, че ще искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да го запознаят лично с неуредиците и нереалните срокове за въвеждането на Тол системата. На Борисов в момента най-малко му трябват протести на камиони и автобуси в центъра на София. Премиерът има достатъчно проблеми на главата си в момента и ние сме убедени, че ако има такава среща и опасност от протести той ще отстъпи. Превозвачите много добре знаят, че в момента един натиск от тяхна страна ще принуди Борисов да направи отстъпки. Най-вероятно добре работещия сценарий за лошите държавни служители и “спасителя” Борисов ще се разиграе за пореден път и старта на Тол системата ще бъде отменен. Истинският проблем обаче е, че управляващите продължават да правят законови промени и да въвеждат нови изисквания основно с идеята да уредят “правилните” фирми с монопол за сметка на целия бизнес. Тази порочна практика се затвърди последните 10 години и обхвана като раково образование всички държани и общински структури.

varnahot.com

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook