Надпреварата до Марс: Кой иска да стъпи Червената планета и защо?

July 23rd, 2020 | by gino
Надпреварата до Марс: Кой иска да стъпи Червената планета и защо?
горещи теми
0

Мечтата на човечеството да достигне Марс вече е с крачка по-близо от четвъртък, когато Китай даде начало на нова мисия към Червената планета.
Докато старта на мисията беше успешен, то тепърва пред китайците предстои най-тежкото препятствие – кацането. Тук обобщаваме кой се опитва да изследва Марс и защо.
– Защо Марс?
Марс се разглежда като идеален кандидат за проучване, тъй като е близо до нашата слънчева система и е най-подобен на Земята. Един от най-големите въпроси е дали животът е съществувал отвъд Земята и Марс е доброто място за започване на проучвания, като се има предвид, че доказателствата сочат, че веднъж е бил пълен с вода, по-топъл и с по-плътна атмосфера, което го прави потенциално обитаема среда.
Кой е стигнал до Марс?
САЩ е единствената страна, която успешно каца космически кораб на марсианска земя досега, като това е направила осем пъти от 1976 г. – нейните роувъри InSight и Curiosity все още работят.

BB1766T4

В момента шест други космически кораба наблюдават Марс отгоре, включително три, принадлежащи на САЩ, два европейски и един от Индия. 

BB175WXO

 

– Какви са амбициите на Китай?

Китайската мисия Тианвен-1 ще отнемат пътува седем месеца, за да стигне до Марс. Ако успеят в кацането, целта им е да проучат подземните води, както и да търсят доказателства за възможен древен живот.Роувърът на китайската мисия е със слънчево захранване, тежи 240 кг и би трябвало да работи около три месеца, докато апарата в орбитата се очаква да издържи две години.

– Обединените арабски емирства също тръгнаха към Марс!

Да, Обединените арабски емирства тръгнаха на Марс само преди няколко дни – макар че изпратиха към червената планета само сонда, така че няма да ги очаква трудната задача за кацне на планетата. Amal – или Hope – е първата междупланетна мисия за арабския свят и има за цел да разгледа горната атмосфера и да наблюдава климатичните промени поне две години.

– Планират ли САЩ да започнат друга мисия на Марс?

Nasa подготвя следващата си мисия до Марс, Perseverance, с ежедневен стартов прозорец, който трябва да се отвори на 30 юли. Той също така ще търси знаци от древния живот, както и ще събира проби от скали и почви за възможно завръщане на Земята.

– Какво планира Европа?

Европейската космическа агенция, заедно с руския Роскосмос, се надява да изпрати на Марс първия си роувър, кръстен на английския химик Розалинд Франклин. Първоначално планирана за стартиране през това лято, мисията ExoMars е отложена поне за две години, тъй като все още е необходимо да се извършат редица ключови тестове. Като се има предвид, че пътуването от Земята до Марс може да се опита само когато планетите са на конкретни позиции, следващата дата на изстрелване ще бъде чак между август и октомври 2022 година.

– Кой друг се интересува от Марс?
Технологичният предприемач Илон Мъск също има желание да достигне Марс – и дори се надява един ден да живее там сам. Неговата фирма SpaceX работи в тясно сътрудничество с Nasa, като наскоро успя да заведе двама астронавти на Международната космическа станция (ISS) от името на агенцията.
Но 49-годишният мъж е с очи, закрепен към Червената планета, където мечтае да създаде самоподдържащ се град, пълен с леярни за желязо и дори пицарии. През 2017 г. г-н Мъск заяви, че се надява да изпрати безплатен космически кораб на Марс до 2022 г., последван от първия летателен екипаж през 2024 година.

158515416174369896-41

msn.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook