Най-големият телескоп „Аресибо“ в Пуерто Рико ще бъде разрушен, след като конструкцията стана опасна

November 20th, 2020 | by gino
Най-големият телескоп „Аресибо“ в Пуерто Рико ще бъде разрушен, след като конструкцията стана опасна
горещи теми
0

Обсерваторията Аресибо стана световноизвестна след като бе сцена на снимките на филм за Джейм Бонд. Именно в обсерваторията играещия 007 Пиърс Броснан влезе във финален сблъсък със злодея Алек Тревелян, изигран от Шон Бийн.

Сега емблематичната структура трябва да бъде изведена от експлоатация и разрушена от Националната научна фондация на САЩ, след като сградата беше счетена за неподлежаща на спасяване. Телескопът е претърпял повреда през август, когато спомагателен кабел се изплъзна от гнездото му и остави голяма “прорез” в 1000 фута широк съд отдолу. Впоследствие друг кабел се скъса по-късно през годината с доказателства за „значително приплъзване“ по други кабели, което направи обекта опасен за извършване на ремонтни дейности. Това доведе до препоръката 305-метровият телескоп да бъде изведен от експлоатация и впоследствие унищожен при „контролирано разрушаване“, предназначено да запази безопасността на останалата част от обсерваторията. Преди това конструкцията е преживяла щети, претърпени по време на урагана „Мария“ през 2017 г. и земетресения през 2019 и 2020 г.

BB1bcSAf

Директорът на NSF Сетураман Панчанатан каза: „В продължение на почти шест десетилетия обсерваторията в Аречибо служи като маяк за пробивна наука и как може да изглежда партньорството с общността. „Въпреки че това е дълбока промяна, ние ще търсим начини да подпомогнем научната общност и да поддържаме тази силна връзка с хората от Пуерто Рико.“ Обсерваторията е завършена през 1963 г. и е в американския национален регистър на историческите места от 2008 г.

В допълнение към емблематичното си участие в GoldenEye, обсерваторията се появи и в няколко други филмови продукции през 90-те години, включително научно-фантастичен филм “Контакт” на Робърт Земекис.

BB1bcXe2

 

инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook