Накъде ще тръгне цената на петрола?

December 5th, 2018 | by gino
Накъде ще тръгне цената на петрола?
горещи теми
0

След драстичния спад на цената на петрола през последния месец се забелязва леко покачване през последните дни. Защо спря спада на цената и дойде ли края на тази тенденция и накъде ще тръгне цената на петрола? 

Отговор на тези въпроси ще получим в края на тази седмица, когато предстои важна среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). На тази среща се очаква членовете на ОПЕК да обсъдят предложението за съкращение на производството на петрол. Това според ОПЕК се налага, за да се ребалансира пазарът и да се повишат цените, които през последните седмици се понижиха под балансираните стойности на картела.  В момента има задържане на цената заради новината от преди 2 дни, че Катар ще се отдели от ОПЕК. Това в дългосрочен план обаче няма да окаже влияние на цените поради ограничените добиви на Катар.

Малко вероятно е на срещата да се стигне до споразумение за ограничаване на продукцията с около 1,4 млн. барела дневно. Най-проблематично е решението на Иран, който е един от най-големите петролни производители в организацията. Едно е сигурно – Иран няма да участва в никакви уговорки за съкращения на производството, докато съществуват американските санкции, притискащи нейната икономика. ОПЕК се нуждае от единодушен вот, за да може да одобри редуцирането на производството и затова постигането на споразумение е малко вероятно. Какви могат да бъдат последствията?

Липсата на сделка означава безконтролно понижение в петролните цени, които може да достигнат 40 долара за барел. Това определено не е в интерес на САЩ, тъй като ниските цени правят нерентабилни американските шистови находища. Този вариант няма да се хареса и на Русия, която е силно зависима от цената на петрола и ниската цена ще удари бюджета на страната.

При другия по-малко вероятен вариант е ОПЕК да стигне до споразумение за ограничаване на добивите. Това би стабилизирало цената на петрола някъде около 70-75$ за барел. Това обаче би означавало ограничаване на добивите основно на Саудитска арабия и Русия. Въпреки, че и двете страни желаят задържането на висока цена, съвсем не са готови да си намалят добивите.

Какво ще се случи и накъде ще тръгне цената на петрола ще разберем след по-малко от седмица!

инж.Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook