На 26 март Варна ще е домакин на среща на лидерите на Европейския съюз и турския президент Ердоган

February 7th, 2018 | by gino
На 26 март Варна ще е домакин на среща на лидерите на Европейския съюз и турския президент Ердоган
горещи теми
0

На 26 март във Варна ще се състои срещата на Европейската комисия с турския президент Реджеп Ердоган. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българският премиер Бойко Борисов, ще се срещнат с Ердоган, “за да обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси”, каза говорителят на Туск. Това ще е една от важните срещи по време на българското председателство. В писмото, с което лидерите канят Ердоган, се отбелязва, че Турция полага усилия за решаването на въпроси от вътрешен и европейски характер.

Туск и Юнкер допълват, че срещата ще създаде възможност за обсъждането на въпроси от взаимен интерес, както и последните събития в Турция. Сред тези теми са посочени върховенството на закона и основните права, които са определени като същностни за бъдещите отношения на Анкара с ЕС. Това ще бъде повод и да обменим мнения как нашите отношения да напреднат, на основата на взаимно уважение и общ интерес, се добавя в писмото.

Само преди дни говорител на ЕК заяви, чеТурция не се движи към членство в Европейския съюз, а в обратна посока, след като от Рим Ердоган заяви, че страната му трябва да влезе в ЕС.

ЕС трябва да “спази обещанията си” към Турция, каза Ердоган пред италианския в. „Стампа“, преди да пристигне в Рим в неделя вечер за 24-часово посещение.

“ЕС блокира достъпа до преговори и внушава, че липсата на напредък е заради нас. Това е несправедливо, както и че другите страни настояват за други възможности, освен за членство”, каза той.

“Искаме пълноправно членство. Другите възможности не са задоволителни”, добави той.

Турските амбиции за присъединяване към ЕС датират от половин век, но преговорите за присъединяване започнаха през октомври 2005 г.

От общо 35 глави, които трябва да бъдат затворени, за да се присъедини Турция към ЕС, 16 са отворени, а само една е затворена. Не е отваряна нито една нова глава, откакто беше отворена тази за финансовите и бюджетните разпоредби през юни 2016 г.

По-рано Ердоган коментира и темата за името на Македония – част от преговорите за членство на страната в НАТО и ЕС.

Наричайки македонците “нашите братя”, Ердоган каза,

че Анкара винаги ще застане зад Скопие, съобщи сайтът „НеосКосмос“, цитиран от БГНЕС.

“За нас Анкара и Скопие нямат разлика и няма да оставим братята си сами и ние винаги ще бъдем с тях”, каза Ердоган.

Изявленията бяха направени по време на конференция, на която присъстваха имигранти от балканските страни, които сега живеят в Турция, съобщават Vesnik.com и Daily.mk.

Ердоган каза, че Атина бърка и че настояването на Македония да промени името си преди присъединяването си към НАТО е “несправедливо”.

Изявленията на Ердоган дойдоха след демонстрацията в Атина през уикенда, на която само 150 000 души се събраха на централния площад на гръцката столица, за да протестират отново срещу това БЮРМ да използва думата “Македония” в официалното си име.

Междувременно стана ясно, че Република Македония ще започне официално преговори за присъединяване към ЕС през следващата 2019 г., информира Агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

 

Това пише в стратегията на ЕС за разширяване, която днес ще бъде представена от Върховния комисар по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по разширяване Йоханес Хан в Страсбург.

През следващата година трябва да се стигне до пълна нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. През 2023 година се очаква Сърбия и Черна гора да приключат с преговорите, а същата година Босна и Херцеговина да започне преговорите за присъединяване.

През 2024 година Сърбия и Черна гора се очаква да подпишат Договор за членство и през следващата 2025-а това да стане факт.

 

 

БГНЕС, БТА

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook