Нова заплаха за бизнеса на Пеевски: Бездимните цигари glo вече официално са на нашия пазар

October 21st, 2018 | by gino
Нова заплаха за бизнеса на Пеевски: Бездимните цигари glo вече официално са на нашия пазар
горещи теми
0

България е един от първите пазари в Европа и общо 15-ят в света, на които вече се предлага иновативният бездимен продукт glo на Бритиш Американ Табако (БАТ). Той вече е в продажба в Япония, Южна Корея, Швейцария, Канада, Русия, Румъния, Италия, Сърбия, Хърватия, Казахстан, Украйна, Гърция, Чехия и Полша.

“В момента приходите на БАТ от иновативни тютюневи устройства (общо нагреваеми и електронни цигари) са 900 млн. паунда, като целта на компанията е до 2030 г. 30% от приходите ѝ да идват от този сегмент, а до 2050 г – 50% от приходите”, коментира д-р Джеймс Мърфи, ръководител направление “Намален риск” в БAT. По думите му от 2012 г. насам БАТ е инвестирала над 2,5 млрд. долара в иновативни продукти. Нейните разработки вече са достъпни в 18 страни по света, като плановете са през тази година пазарите да станат повече.

GLO-4

Новото устройство е основният продукт на БАТ в категорията за устройства за нагряване на тютюн. По думите на Едуардо Кастанеда, изпълнителен директор на БАТ-България, трансформирането на бранша в България вече е факт, защото все повече се търсят продукти с по-нисък рисков фактор. Според него пазарът у нас показва сериозен потенциал за растеж, а иновативни продукти като glо са най-предпочитаната алтернатива на тютюна. Българският пазар е изключително важен за БАТ в глобален аспект, каза още Кастанеда.

Относно самото устройство, по време на представянето стана ясно, че то нагрява тютюна до 240 градуса, не го изгаря и така не се образува пепел, като миризмата е много по-малко. Като резултат от нагряването се формира пара, която съдържа 90-95% по-малко токсични вещества спрямо дима от конвенционална цигара, като това прави процеса потенциално по-малко рисков от тютюнопушенето. Стиковете (цигарите) са специално разработени с марката Dunhill Neostiks, като за българския пазар са налични в три разновидности – Navy Blue, Yellow и Green. От БАТ отказаха да кажат каква е стойността на самото устройство, но определиха цената като „конкурентна“. Самите стикове се предлагат за 6 лв. на кутия. От 15 октомври вече работи щанд, на който новото устройство и стиковете се предлагат – в столичния търговски център The Mall. До 1 ноември ще има общо 11 търговски обекта и представители в страната. Относно прогнозите за приходите от продажба от компанията предпочетоха да не коментират конкретни числа, тъй като „е доста рано“. По неофициални данни се очаква glo да достигне пазарен дял от 1,5-2%.

“Изключително сме горди, че БАТ България се присъединява към глобалната трансформация на тютюневата индустрия. glo е технология на бъдещето, която отговаря на очакванията на потребителите”, коментира Мила Маречкова, управител и директор “Маркетинг и търговия” в БАТ България. Това е вторият такъв тип продукт, който вече се предлага на пазара в България.

Неофициално от БАТ коментираха, че основната трудност пред разработването на тази пазара ниша (на бездимните и по-малко рискови тютюневи продукти) е липсата на единна регулаторна рамка и желанието за свръхрегулации в бранша.

investor.bg

Glo-Iqos-3-300x144

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook