Новините на бТВ или как да манипулираме фактите

October 22nd, 2018 | by gino
Новините на бТВ или как да манипулираме фактите
горещи теми
0

Мотото на новините по БТВ е “Новините такива каквито са”! Като национална медия би трябвало да не се съмняваме в тяхната коректност! ДА ама НЕ! В усилията си за увеличаване на своя рейтинг БТВ се стреми да приковава интереса на зрителите със скандални материали и гръмки заглавия в сутрешните си блокове и новините. Доколко обаче медията е обективна и дали в стремежа си за рейтинг не прилага манипулации?

Тази сутрин все още несъбудилите се зрители на БТВ бяха стресирани от гръмкото анонсиране, че “Всяка трета от проверените бензиностанции лъже“! Всъщност “разследването” на БТВ включва интервю с автомонтьор и няколко шофьора, които с общи приказки и без никакви факти разказаха “как ни лъжат”. Един експерт дори посочи, че ако заредиш 20 литра ти сипват само 18 литра. Естествено твърдението не бе подкрепено с никакви факти, но кой ти гледа! Важното е да има сензация и рейтинга да се вдига!

Все пак БТВ бяха поканили истински специалист от контролен огран за потвърждение на скандалните нарушения! Пред камерата направиха точни замервания на две произволни бензиностанция и видиш ли оказа се, че литрите излизат, а на едната бензиностанция дори наливат в повече. При взетите проби за качество също отклонения не бяха открити, показват официалните протоколи.

Какво излиза – направените пред камерата официални проверки показват , че проблеми няма нито в количеството нито в качеството. За водещата Биляна Гавазова обаче фактите са без значение за нейните изводи. Важни са разказите на избраните “специалисти”, на които всъщност се гради и тезата на цялата”скандална новина”!

На фона на такива манипулации мотото на бТВ “Новините такива каквито са” звучи цинично. Да си национална медия е отговорност. Щом такава национална телевизия си позволява да извърта фактите и да прави внушения и манипулации, то това се отразява на доверието във всички медии.

 

vvv

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook