Новият булевард ” Васил Левски” – възможните алтернативи на проекта

April 2nd, 2019 | by gino
Новият булевард ” Васил Левски” – възможните алтернативи на проекта
градска инфраструктура
0
Строителството на варненския булевард „Васил Левски” ще надхвърли първоначално заложения бюджет от 113 млн. лв. за 3 км (над 36 мл.лева за км)!?Експерти питат защо бул. Васил Левски не е проектиран да бъде покрит (тунелен тип), каквато е практиката от години в повечето Европейски градове?Днес по официални данни 47% от цялото население на град Варна е изложено на нива на шум от автомобилен трафик над граничните стойности за 24 часа. 52% – над граничните стойности за ден, 29% – над тези за вечер и 44% за нощ. Същевременно 79% от детски, лечебни, учебни, научноизследователски заведения и обществени сгради (т. нар. „специални” сгради) са изложени на нива на шум над граничните стойности за всички показатели. Данните са от анализ на шума, направен за разработване на „План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на територията на агломерация Варна“, който бе одобрен от съветниците във временната комисия за опазване и възпроизводство на околната среда при Общински съвет – Варна.

Какво е мнения на експерти за бул. Васил Левски?

 „В концепцията за бул. “Васил Левски” виждам остаряло мислене, неадекватно на съвременните тенденции именно по посока на пешеходците. Този булевард, вместо функционален организатор на околното пространство, май ще се превърне в градска бариера”, казва арх. Христо Топчиев, преподавател в катедра “Архитектура и урбанистика” на Варненския свободен университет.

 “Булевардът безспорно е необходим, но е под въпрос доколко значимо ще облекчи трафика. Според мен основното движение е съсредоточено между централната част на града и крайните квартали”, смята Свилен Крайчев, бивш зам.-кмет на Варна по транспорта.

 Според варненския еколог Илиян Илиев проблем ще са шумът и прахта за живеещите в близост. Столичанинът Веселин Кирев, който е активист в областта на обществения транспорт, говори за “градски бариери”: “Това е разсичане на тъканта на града. Пешеходците остават на заден план. И в София доста булеварди бяха изградени така. Грешка е на града да се гледа по принцип като на транзит. Транзитът трябва да се движи основно с обществен транспорт, а не с автомобили. Така градът се гетовизира”.

Изграждането на магистралите и шосетата в големите градове в Европа неизбежно поражда вторични проблеми свързани с големи нива на шум и замърсяване на въздуха генериран от автомобилният трафик.

От десетилетия жизненоважна пътна връзка е главното главоболие за жителите на Хамбург, втория по големина град в Германия и второто по големина пристанище в Европа. От своето изграждане преди няколко десетилетия, 6-лентовата магистрала създаде голяма физическа бариера, която разединява общностите от двете страни на магистралата. Жителите на кварталите Шнелзен, Баренфелд в Хамбург изразяват загрижеността си за големите нива на нежелан шум и замърсяване на въздуха, генерирани от тежкотоварните автомобили и автомобилния трафик по тези участъци на магистралата. Групите на Общността за натиск провеждат кампании в продължение на повече от три десетилетия, като настояват федералните и местните власти да осигурят решение на проблема с шума и замърсяването на въздуха, генериран от А7. В отговор на тези изисквания беше стартиран Hamburger Deckel или проект за подобряване на инфраструктурата чрез покриване на магистралите и шосетата преминаващи през града.

Бетонът и навесът на тунелите са високи средно 34 метра и имат дебелина на стените от 2 до 3 метра. Над тунела се изграждат нови обширни паркове, общински градини и парцели за нови жилищни комплекси.

Инвестицията по покриване на тунелите струваше по първоначални изчисления на Община Хамбург над 136 милиона ЕВРО инвестиционни разходи, плюс 15 милиона ЕВРО за планиране и проекти. Беше решено, че земята собственост на Община Хамбург, над магистралата, намалена с шума е предложена на частни предприемачи. Продажбата на тази земя допринесе за намаляване на разходите по проекта и компенсира финансовите заеми взети от Община Хамбург. Общата стойност на проекта е разделена между Община Хамбург (17%) и федералното правителство (83%).

Без съмнение бул. “Васил Левски” е мащабно начинание. Но, безспорно проектиран така бул. “Васил Левски” ще докара на варненци гарантирано – нов шум и замърсяване на въздуха от автомобилният трафик, прах и проблеми при поройни дъждове в наводнения.

Д-р инж. Дойчин Ников (1.04.2019 г.), Клъстер Черноморска Икономическа Зона,http://bsezcluster.org/

 — в компанията на Doychin Nikov в/във Булевард Васил Левски

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook