Нови законови изисквания ще доведат до поскъпване на горивата и до фалит на малките бензиностанции

April 2nd, 2018 | by gino
Нови законови изисквания ще доведат до поскъпване на горивата и до фалит на малките бензиностанции
горещи теми
0

Въвеждането на нови изисквания търговците на горива ще доведе до поскъпване на бензина. Търговците на дребно ще трябва да имат в уставния си капитал 20 хил. лева и да дадат като банкова гаранция по още 20 хил. за всяка бензиностанция. За търговците на едро изискванията са още по-сериозни, като изискванията са еднакви без да се прави разлика дали става въпрос за голяма компания, или малка фирма. Всеки търговец на горива ще трябва да има уставен капитал от 3 милиона лева и освен това банкова гаранция към НАП от 500 000 лева.

Според законотворците около 1 милиард лева се губят заради неплащане на акциз от сивия сектор. Никой от тях обаче не каза как като натоварват търговците на светло с още изисквания ще преборят сивата икономика. Всеки имащ дори и най-малка представа за пазара на горива знае много добре, че акциза на горивата се плаща още преди те да са напуснали от петролните бази и търговци на горива и земеделците няма как да злоупотребят. С новите изисквания обаче голямата част от търговците на горива ще затворят врати. Много малки бензиностанции също ще затворят. Резултатът от новите правила ще е окрупняване на пазара на едро и дребно при горивата, което по всяка вероятност е и истинската цел на закона.

Интересен факт е, че едни от вносителите на закона са от партия “ВОЛЯ”. Партията на Марешки влезе в парламента уж да се бори с монополите, а на практика внася закони именно в техен интерес.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook