Норвежска бойна фрегата потопена от …………. петролен танкер

November 9th, 2018 | by gino
Норвежска бойна фрегата потопена от …………. петролен танкер
горещи теми
0

Тази седмица НАТО проведе край бреговете на Норвегия най-голямото военно учение “Единен тризъбец 2018″! Целта на военното учение бе разиграване на сценарии за противодействие на атака от страна на Русия срещу НАТО. За съжаление макар да е мирно време бойния флот на Норвегия претърпя загуби. Учението завърши катастрофално за норвежката бойна фрегата “Хелге Ингстад”.
Ултрамодерната фрегата “Хелге Ингстад”бе ударена и извадена от строя от гръцкия петролния танкер “TS Sola” ! Инцидентът е станал в норвежкото пристанище Берген . Фрегата се е движела с изключен транспондер, в нарушение на международната автоматична система за идентификация на корабите AIS. Гигантският гръцки танкер, който е превозвал 63 хил. тона петрол “не вижда” фрегата . В резултат на което супертанкерът се удря в норвежкия военен кораб, като разцепва цялата дясна страна на корпуса му.


Бойната фрегата “Хелге Ингстад” е оборудвана с противоракетната отбранителна система “Инджис, която е една от най-модерните в норвежкия флот. Това е първа загуба на норвежския боен флот и то в мирно време. Притеснително е, когато супермодерен боен кораб бива изваден от строя от обикновен танкер. Колко ли ще е ефективен такъв кораб срещу евентуална атака от руски военен кораб например?

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook