Обама скочи на Путин! Вчера САЩ изгониха 35 руски дипломати! Моментално Москва отговори със същото

December 30th, 2016 | by gino
Обама скочи на Путин! Вчера САЩ изгониха 35 руски дипломати! Моментално Москва отговори със същото
горещи теми
0

САЩ гонят 35 руски дипломати и налагат санкции на Русия заради хакерските атаки, извършени от Москва по време на президентските избори. Администрацията на Барак Обама затваря две съоръжения, използвани от руското разузнаване в Мериленд и Ню Йорк, предава NBC. Наред с това се налагат санкции на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), както и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Засегнати са и високопоставени офицери от ГРУ. В списъка със санкции попадат и три компании, за които се смята, че са подпомогнати ГРУ при кибератаките.

 

Русия отговори на наложените от САЩ нови санкции и изгонването на 35 руски дипломати от Щатите с реципрочни мерки като външното министерство предложи на президента Владимир Путин 35 американски представители от посолството в Москва и консулството в Санкт Петрбург да напуснат страната. “Ние, разбира се, не можем да оставим без отговор такива обиди, реципрочността е законът на дипломацията и международните отношения”, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Тъй като обвиненията в кибератаки не са от вчера, защо мерките срещу Русия се вземат точно сега? С този си ход отиващия си президент Обама се опитва да торпилира отношенията на САЩ и Русия точно преди идването на Тръмп на власт. Новият президент е твърдо за по-близки отношения с Москва и може би затова Обама в последните си дни се опитва всячески да направи задачата на Тръмп все по-трудна. В същото време с тези неразумни действия се прави опит да се постигне е втора цел – да се обвини Москва за загубата на Хилъри Клинтън в президенската напревара. Каквото и да прави Обама обаче – времето му изтича и заявената от Тръмп нова политика на САЩ към сближаване с Москва изглежда необратима.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook