Обещано неизпълнено: Подземните контейнери за смет -поредното неизпълнено обещание на кмета Портних

September 2nd, 2019 | by gino
Обещано неизпълнено: Подземните контейнери за смет -поредното неизпълнено обещание на кмета Портних
градска инфраструктура
0

Сайтът varnahot.com продължава своята рубрика “Обещано неизпълнено”, която е посветена на неизпълнените обещания на кмета Иван Портних. Днес темата за проблема с боклука на Варна и поредните неизпълнени обещания на фейсбук-кмета Иван Портних. Почистването на Варна се оказа непосилно за Портних и няма спор, че това е поредния му провал. Въпреки гръмките му обещания и потрошените милиони Варна все още има сериозен проблем със сметоизвозването. Положението става нетърпимо в летните месеци. За варненци с по-къса памет сме подготвили кратка хронология по тази наболяла тема.

ОБЕЩАНИЕТО  –     гр. Варна 22.12.2014 г.  Кметът Иван Портних:

Започваме поставяне на подземни контейнери за смет във Варна. Това ще стартира през февруари 2015г. Предвижда се да бъдат поставени 10 подземни контейнера за боклук. Първите ще са на ул. “Стефан Караджа” – до хотел “Черно море”, където няколкото перманентно препълнени кофи замърсяват целия район. Предимствата на подземните контейнери са много – боклукът не се вижда, няма неприятни миризми около кофата и е чисто. Отвън гражданите ще виждат само отвора, откъдето ще могат да изхвърлят боклук. Нито граждани, нито безстопанствени кучета ще имат достъп до отпадъка.”  Естествено след това обещание кметът беше възнаграден със стотици “Браво, кмете!”. Поздравления за …….обещание.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО –  гр.Варна 10.02.2019 г. За съжаление близо пет години след обещанието на Иван Портних все още във Варна няма и помен от така силно рекламираните подземни контейнери за боклук. Отдавна мина обещания срок – февруари месец, мина пролетта, мина лятото, изборите и дойде пак декември месец, после следващата година, после следващата, а за новите контейнери – нито дума! Положението не само не се подобри ами се влоши. Все по-често контейнерите за смет преливат от боклуци и все по-рядко минават колите на фирмите за сметосъбиране. Всеки знае какво означава това – смрад, мизерия и зарази. И това в град от Европейския съюз в 21 век?!? През това време вместо да се намери решение на въпроса с боклука, се появиха още проблеми.

СКАНДАЛИТЕ – Поредната обществената поръчка за чистотата във Варна стигна и до ”Господари на ефира”. Вече второ предаване Господарите се занимават със скандалната поръчка, като вече се обърнаха и към КЗК. Причината за това е не само странните изисквания към кандидатите, но и ”екстрите” предложени от фирмата избрана за изпълнител. Консорциум “Варна 1″ ДЗЗД са предложили  така важното за Варна ”измиване на трамвайни трасета” и ” транспортиране на боклуците до депо Враждебна” . Избраната фирма освен чистенето на трмвайните трасета е предожила и …….най-високата цена!?!Най-висока цена , с най-лошо качество! Къде ли са отишли тези 40% разлика от 100-те милиона лева предвидени за цялата обществена поръчка? В КОЙ джоб?

Следващата година се очакваше нещата уж да се подобрят. Блажени са веруищите, както казват старите хора…  Общината е поверила сметоизвозването на акционерното дружество „ЗМБГ“като договора е на стойност 61 млн. лв. Неразделна част от договора са техническите спецификации на възложителя и изпълнителя. Една от важните точки на договора е ЦЕНАТА НА „БОБЪРА“. Изискванията на община Варна, заложени в документите за организиране на процедурата по възлагане на обществената поръчка, са „контейнерите за отпадъци 1100 л тип „бобър“ да са сиви и изработени от метал със сертификат за качество…“. От техническото предложение на „ЗМБГ“ за изпълнение на поръчката става ясно, че това условие е прието без резерви. След като печели наддаването и подписва договор с кмета на Варна Иван Портних, компанията започва разполагането на 6 хил. контейнера.

Контейнерите са из града и хората забелязват една разлика – не са от метал, те са пластмасови. Тяхната цена е точно 338 лв. В същото време най-ниските оферти за метални контейнери тип „бобър“, предлагани от няколко български фирми, са за около 510 лв. за брой. Това означава разлика от над 170 лв. за един контейнер, или над 1 млн. лв. за всички 6 хил., разположени във Варна в изпълнение на поръчката, спечелена от „ЗМБГ“. Общината плаща за метални контейнери, а получава пласмасови!КОЙ ПРИБРА РАЗЛИКАТА ОТ ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА? По официални данни досега вече са изгорели 4 автомобила поради възникване на пожар в новопоставените пластмасови контейнери. Десетки контейнери вече са изпепелени и само случайността не е довела до сериозни последствия. Всичко това не е заради безхаберност или некадърност на общинската власт, а заради далаверата струваща 1 милион, за която ние вече сме писали . Нередностите с боклука на Варна е описана на едно от челните места в издадената Черна книга на правителственото разхищение в България″, която се издава от Фондация за свободата “Фридрих Науман” със съдействието на Института за пазарна икономика.

РЕЗУЛТАТИТЕ – За пореден път варненци стават свидетели на гръмки обещания, съпроводени от повсеместни постове във всевъзможни медии и социални мрежи, придружени от стотици похвали и аплаузи. И за пореден път цялата пара е в свирката, както казват старите хора. Много шум, много обещания и накрая ………НИЩО! С същото време градове като Бургас, Нова Загора и Сливен вече успешно са инсталирали подземни контейнери за смет.

BOKLUK1 BOKLUK3

Подземните контейнери за смет са поредното неизпълнено обещание на кмета Портних!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook