Обещано неизпълнено: Профуканите 115 милиона за проваления “Интегриран градски транспорт – Варна”

June 9th, 2018 | by gino
Обещано неизпълнено: Профуканите 115 милиона за проваления “Интегриран градски транспорт – Варна”
градска инфраструктура
0

Европрограмата “Интегриран градски транспорт – Варна” бе една от гордостите на кмета Иван Портних още при заставането на кметския стол на Община Варна! От профила си в социалните мрежи той ежедневно облъчваше варненци с информация кога и колко автобуса са натоварени, пътуват или вече са доставени във Варна. Цялата тогавашна преизборна кампания на Портних се градеше на “успехите” на програмата.  Всъщност по думите на Портних той на практика е “спасил” проекта! От кого и от какво е спасил проекта така и не се разбра. С течение на времето информацията за развитието на проекта секна. Дойде крайния срок, а после и няколко удължавания на проекта и за краен срок бе оповестена датата 31.12.2015г.  Дори и след тази дата видимите резултати от мащабния проект бяха само 50-те нови автобуса.

За останалите компоненти на програмата започнаха кметските ОБЕЩАНИЯ:

09.11.2015 Иван Портних (сайта БургасДрийм)  “Варна изпревари Бургас. До края на 2015 г целият градски транспорт ще стане на европейско ниво. Освен въвеждането на електронните билети на всички спирки ще има електронни табла за движението и графика.”

13.03.2016г. Иван Портних  (сайтовете Петел,Нюзлайн) “Старото автобусно билетче отива в историята! Започваме пускането на новата билетна система!”

06.04.2016г.  Иван Портних  (сайтовете Морето, Варна 24,НоваВарна) “До 10 май трябва да заработи новата информационна система по спирките и в автобусите на градския транспорт във Варна.”

10.05.2016г. Иван Портних  (сайтовете Морето, Варна24, БуднаВарна) “До края на месец май ще бъде пусната в действие новата билетна система във Варна.”

11.05.2016 Иван Портних (сайтовете Барометър, Дарикнюз) “Новата билетна система в „Градски транспорт“ ще заработи съвсем скоро.”

31.05.2016г.  Иван Портних  (сайтовете Морето, БуднаВарна,НоваВарна) “След 10 юни новата билетна система ще започне да функционира”

и т.н. в този стил през два-три месеца…

zx620_1799738

На 18.01.2016г. Община Варна съобщи в официално съобщение за приключване на изпълнението на договорите по всички компоненти, освен 9 от програмата “Интегриран Градски Транспорт” ИГТ.

Според това съобщение са изпълнени и вече функционират „Автоматизирана билетна система”/ компонент 1 /, “Предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовища” / компонент 2/, „Система за информация на пътниците в реално време” / компонент 3/, „Център за управление на МГОТ” / компонент4 /, както и велоалеи / компонент 7/ Тези “извършени” дейности най-вероятно са разплатени към 29.12.2015 г.  За всеки здравомислещ варненец е очевадно, че отчетеното от Община Варна НЕ Е ВЯРНО!

34885714_10212052270725282_536594689768292352_n

“Система за информация на пътниците в реално време”- 3 млн.лв. Срещу тези пари имаме информация на ……. лист А4 ( стойност 1 ст. за брой )

 

Автоматизирана работеща билетна система няма! Няма работещи машини, нито софтуер, нито карти – нищо.  Това, че нама работеща система явно не е проблем за кмета Портних да разплати 8,6 милиона лева за нея. Относно компонент 2 за интелигентите светофари пропускащи автобусите – коментарът е излишен. Нищо не е направено, но парите отново са “усвоени”. За системата за информация в реално време на стойност около 3 млн.лева вече ви информирахме. Вместо да разработи такава Община Варна присвои / да не кажем открадна /частния проект на ВарнаТрафик, който се използва от варненци напълно безплатно. Такава система няма, парите за нея 3 милиона също ги няма! Какво да кажем за следващия компонент отчетен за готов? Няма и следа от “готовия” център за управление на МГОТ.Парите за него обаче отново са “усвоени”. За велоалеите нищо няма да коментираме, че темата вече е банална.

За останалия компонент 9 – Ремонт и подобрения на произ­водствено-техническата база на Градски транспорт Община Варна съобщи, че е договорила ново отлагане на проекта до юли 2016г.  Според справка от МРР всички дейности останали незавършени след 31 декември 2015г остават изцяло за сметка на Община Варна! Вече сме средата на 2018 и естествено нищо не е свършено и тука!Недадърността, безхаберието, липсата на опит и контрол доведоха Община Варна до преки щети за над 9 милиона лева досега. Резултатът от проекта:

Обещаната и платената от Иван Портних програма “Интегриран градски транспорт – Варна” е пълен провал!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook