Община Бургас сваля данъци и такси въпреки заръките на Борисов

December 20th, 2015 | by gino
Община Бургас сваля данъци и такси въпреки заръките на Борисов
градска инфраструктура
0

РЕШЕНИЕТО   Тази седмица в четвъртък по предложение на кмета на Бургас Димитър Николов, Общинският съвет-Бургас прие промяна в различни данъци и такси за идващата 2016г. Съветниците гласуваха и за 8% намаление на таксата за детски градини. Така гражданите вече ще плащат по 50 лева, вместо досегашните 53. Най-сериозно е намалението на патентния данък. Той ще падне пет пъти от 250 на 50 лева. Таксата за смет за недвижими имоти на фирми и граждани също ще бъде намалена от 7,9 на 6,9 промила. Управлението на Община Бургас не случайно е сочено за пример в цялата страна. За разлика от другия морски град Варна, тук няма проблем с бюджета и с усвояването на евросредства. Решенията за намаляване на данъци и такси идва само няколко дни след заръката на Премиера Борисов общините да вдигат данъци и така да си осигурят финансиране. Премиера на момента беше подкрепен от кметовете на София и Варна – Йорданка Фандъкова и Иван Портних. Те дори обявиха, че биха въвели и 2% общински данък върху дохода ако бъде прието от парламента.

КОНКУРЕНЦИЯТА  На другия полюс е управлението на Варна. Там за съжаление се разчита изключително много на държавната помощ. Само за миналата година в града са налети на 50 млн.лв държавни пари и въпреки това Община Варна също е теглила кредити. Европроектите в града за пореден път са с удължени срокове и града е на път да изгуби и еврофинансирането. Тук за разлика от Бургас се мисли за увеличаването на данъчната тежест.

144785598718400

ПЕРЕСПЕКТИВАТА    Кметът на Бургас определено мисли в переспектива за развитието на града. Намаляването на такси и данъци ще повлие негативно на бюджет 2016г, но неминуемо ще доведе до разтеж на бизнеса в града. Приетите намаления не само ще облекчат живота на жителите на Бургас, но и ще привлекат инвестициите в града от нов бизнес. За годините, през които управлява досега Димитър Николов показа, че при добро желание и умел мениджмънт дори в България един град може да се развива и да расте. Ние от varnahot.com се надяваме успехът и опитът на Бургас да бъде заразителен и за другите кметове в страната.

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook