Октоберфест започна днес в Мюнхен за 184-ти път

September 17th, 2017 | by gino
Октоберфест започна днес в Мюнхен за 184-ти път
горещи теми
0
Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес в Мюнхен за 184-ти път. По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите ”О’цапфт ис” (от немски – приблизително ”отворено е”), давайки начало на празненствата.
Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира. Забележително е, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука. Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на бившия кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се справи със задачата със също два удара, най-лошият – на Томас Вимер, който през далечната 1950 г. има нужда от цели 19 удара. Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка.

Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии – жените в пъстри рокли с престилки (дирндл), мъжете – в кожени панталони (ледерхозен). Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност – на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от миналата година. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата, отбелязва ТАСС.
Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век. Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите обикновено надминава 6 милиона души, като рекордът е поставен през 1985 г. – 7,1 милиона.

Заради лошото време и страха от терористични атаки миналата година те бяха само 5,6 милиона. Въпреки това те са изпили 6,6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми. Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и 5000 нещатни сътрудници.

frognews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook