ОПЕК задвижи цената на петрола нагоре

September 11th, 2017 | by gino
ОПЕК задвижи цената на петрола нагоре
горещи теми
0

Цената на петрола тръгна нагоре в понеделник движена спекулациите за продължаване на споразумението за по-нисък добив от страна на ОПЕК и някои големи производители извън картела. Сорт Брент започна сутрешната азиатска сесия с повишение, като цената продължи да расте и по време на европейската търговия с леки флуктоации. Подобно беше движението при търговията с фючърсите на американския лек суров петрол.

Към 11 ч. българско време цената на лондонския Брент достигна 53.8 долара за барел. Към същия час тексаският нефт се търгуваше за 47.65 долара за барел.

В неделя саудитският министър на петрола Халид ал-Фаали коментира, че е възможно удължаването на споразумението между ОПЕК и други големи производители извън картела, като Русия например, да продължат да добиват по-малко и след март 2018 г. Сега действащото споразумение, което поне на хартия ограничава добива с общо 1.8 млн. барела, трябва да изтече на 31 март следващата година.

Новината помогна да се компенсира натиска надолу върху цената на петрола, който през миналата седмица беше засегнат тежко от урагана „Ирма“ и последствията от него. Ураганът прекъсна захранването към близо 4 млн. домакинства и фирми във Флорида в неделя. Потреблението на горива също е ограничено заради екстремните условия.

“Пазарът на петрол реагира на саудитските преговори”, каза Томомичи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио, цитиран от Reuters. “Спадът в рафинирането на нефт в САЩ също трябва да бъде компенсиран от по-високия добив в други държави, така че притесненията за значително намаляване на търсенето на суров нефт изчезват”, добавя той.

Саудитското министерство на енергетиката заяви, че министърът на енергетиката Халид ал-Фаали се е съгласил със своя казахстански колега, че вариантът за разширяване на усилията за ребалансиране ще бъде разгледан своевременно.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook