Осъдиха Община Варна заради две срязани гуми по варненските улици

March 3rd, 2017 | by gino
Осъдиха Община Варна заради две срязани гуми по варненските улици
ваши репортажи
0

Районният съд във Варна осъди местната община да плати обезщетение за повреда на автомобил, настъпила след преминаване през необезопасена улична дупка. Случаят е от 9 юли 2014 г. Около 20.30 часа лека кола „Ауди” модел „А8” минала през несигнализирана и необезопасена дупка /неравност/ на пътното платно по пътя за кв.”Виница”. В резултат са били срязани двете десни гуми на автомобила.

За случилото се е бил съставен протокол по данни само на водача, без служители на МВР да са посетили мястото на произшествието, става ясно от решението по делото. Тъй като  повредената кола е имала действаща застраховка „Каско”, на водача е било изплатено обезщетение от застрахователя. Компанията обаче завела гражданско дело срещу стопанина на пътя – Община Варна, спечелено на първа инстанция.

В депозирания отговор на кметството се твърди, че причина за настъпване на щетите по автомобила е била високата скорост. Оспорва се наличието на дупка на твърдяното място като в тази връзка се сочи, че въпросните щети биха могли да настъпят и при преминаване през бордюр или друг твърд предмет. Към протокола следвало да има и фотография от цифров апарат на разположението на МПС и повредите, като такива снимки липсвали. В крайна сметка Общината е осъдена за изплати на застрахователя 683.61 лева плюс 125.36 лева  лихви, както и 460 лева съдебни разноски.

Агенция „Пътна инфраструктура” осъдена за дупка на пътя Варна – Златни пясъци

Районният съд в морската столица осъди Пътната агенция да заплати за щетите по лека кола, повредена след преминаване през дупка на пътя Варна – Златни пясъци. Произшествието е станало на 25 март 2016 г. Колата попаднала в пълна с вода дупка асфалта, при което била изкривена една от джантите й.  Неравността на пътя се намирала в платното в посока Варна, преди първия светофар. Дупката не е била обозначена и обезопасена, е установено по време на съдебното дело.  Тъй като произшествието е станало на път, който е част от републиканската пътна мрежа,  Агенция „Пътна инфраструктура”, като стопанин на пътя, трябва да заплати 335.40 лева на застрахователя, покрил щетите по увредената кола. Агенцията е осъдена да заплати и съдебните разноски по делото в размер на 630 лева.

dariknews.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook