Отворено писмо на варненци до министър Нено Димов относно мръсния въздух в Морската столица

August 23rd, 2017 | by gino
Отворено писмо на варненци до министър Нено Димов относно мръсния въздух в Морската столица
градска инфраструктура
0

Уважаеми читатели публикуваме това открито писмо на варненци и заставаме зад тяхната кауза за вземане на мерки за адекватното поддържане на зелената система на град Варна.

Отворено писмо
до министър Neno Dimov

Г-н Министър, за пореден път в новините вчера ни уведомиха, за мерките, които правителството ще предприема, заради угрозата от осъждането на България от ЕС за мръсния въздух.
Няма да коментирам, че вземате мерки срещу проблем, който засяга цялото ни общество едва, когато някой тръгне да ни съди, но обявените вчера мерки ми се струват крайно недостатъчни и дискриминационни.
Когато искате да забраните на някой да ползва въглища за отопление, предвид, че те са най-евтиния такъв вариант, трябва да му осигурите алтернатива, която да е на същата стойност или мерки, който да го компенсират.
Нямаше дума за това, че ще се предприемат мерки за ограничаване на движението на автомобили или насърчаване на неползването им, които са не по-малък замърсител и то целогодишно, нито, че ще се проведе политика за залесяване на градовете, които не са имали такава откакто сме демокрация.Може да има редки изключения, но целенасочена и планова политика няма.
С това писмо искам да Ви уведомя, че единия от градовете с най-мръсен въздух в страната- Варна, има сериозни проблеми с подръжката на зелената система на града.Не само проблеми, а целенасочена политика за унищожение от екипа, който е дошъл с кмета Портних.
Във Варна не само, че не се заселява, а се добива дървен материал по всяко време на годината.Носят се слухове, че добитото се използва за раздаване на социално-слабите, а парите за закупуване на полагащото им се не зная къде отиват.
В град Варна дървета се кастрят, подмладяват, режат и се провежда санитарна сеч, която не е санитарна, без оглед кой сезон е!
Не съм експерт-дендролог, но и идиот знае, че през май, юли и август дървета не се кастарят. Съвсем на противното мнение е екипа на кмета Портних , отговарящ за това, а дори и председателя на Общинския съвет-Балабанов ме уверяваше да не се тревожа за орязаните през май кестени пред Общината, че щели да станат приказни! Орязаха ги преди 2 години, вече някои изсъхнаха, други са грозна гледка.
Община Варна има и целенасочена политика за строеж в зелени площи, рязане на дървета, които пречат, даване на разрешения за строеж, където дървото бива унищожено или впоследствие живущите в новата кооперация се оплакват да отрежат клоните, които им чукат по стъклата и съответно общината се отзовава веднага, щом е за рязане!
Министър Димов, сигурна съм, че много по-добре от мен знаете какви мерки трябва да се вземат за мръсния въздух.С мокрене сутрин на улиците няма да стане, нито със забраната само на въглища.
Настоявам да поискате от кмета Портних, екипа му отговарящ за зелената система на Варна да бъде незабавно уволнен, да се спрат сроежите в Морската градина, която е парк, но някак гл.архитект не го забелязва, да се започне залесяване на града в подходящото за това време и да се вземат всички мерки за опазване на дърветата, които все още са налични в града ни. Те трябва да бъдат спасени от екипа на кмета!
Прилагам изключително голям снимков материал, но имам огромното основание за това.Към всяка снимка има пояснение, прочетете го!
Няма да Ви напиша “с уважение”, докато не видя, че имаме министър наистина на околната среда, а не на инвеститорски и мафиотски интереси!
Стела Николова-варненка и гражданин на държавата с най-мърсен въздух и главоломно покачваща се детска заболеваемост от астма!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook