Отворено писмо от сдружение “Варна диша”

January 24th, 2018 | by gino
Отворено писмо от сдружение “Варна диша”
градска инфраструктура
0

 

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ СНЦОП “ВАРНА ДИША“

ОТНОСНО: Управлението на гр.Варна

М. Януари 2018г.

Уважаеми съграждани, дами и господа управляващи,

Във връзка с  тоталното разминаване на мненията на управляващи и граждани по отношение на състоянието и управлението на града ни, с подигравката на „Правна комисия” към гражданите, подписали се за референдум за Морската градина и хвалбите, които се леят от прислужни НПО-та и медии, докато град Варна смърди, запада и  се обеззеленява,  „Варна диша“ отново обръща внимание на:

 

1.Подписката за референдум за спасяване на Морската градина най-сетне бе обсъдена на Правна комисия, тъй като Община Варна загуби делото на последна инстанция и бе принудена да разгледа казуса.

331 гласа не достигат, за да не се налага Общинския съвет да решава дали да има референдум, според Правната комисия.

Правната комисия излезе с решение, че не се налага референдум, защото Морската градина и строителството в нея очевидно е приоритет и няма начин да бъде оставено за решаване в ръцете на гражданите.

Изказаните съображения от председателя на Общинския съвет-г-н Балабанов, че 1 милион ще заминат за референдум и това очевидно не е разход, който общината би искала да прави, изглеждат изключително смешни на фона на подаръка, който варненци ще направят на местното ВиК от няколко десетки милиона, тъй като в заложените ремонтни дейности и заеми на община Варна за предстоящата 2018г. влизат и тези десетки милиони за подмяна на ВиК мрежа, която е собственост на ВиК дружеството, а не на общината.

Гражданите на Варна нямат право да имат думата дали парка да бъде парк, а не строителна площадка и квартал.

Това ни казват съветниците с решението си, като дори бе изтъкнато и как Варна се развивала, какъв прекрасен  и проспериращ град е.

Убедени сме, че за работещите в общината „крайно нуждаещи се“ чиновници, както и за приятелските фирми  Варна е прекрасен за бизнес град, но пък гражданите, които качват снимки във ФБ с възмущение, не мислят така.

 

Очевидно е, че управляващото мнозинство в местния парламента на Варна не желае, независимо, че председателят на партията им се обяви за „зелен“ пред ЕП, да се предприема нужните действия със замяна на реституираните парцели с общински на други места и да се спре строителството в парка, да не се допуска „ремонтна“ дейност на „сгради, съборени от вятъра“, които след това стават двойно по-големи по площ и да се спре движението на МПС-та в ПАРКА!

Замяната на парцелите би могла да се случи изключително бързо, ако на собствениците не се издават разрешения за строеж, както и не се допуска да се ограждат и изграждат паркинги в Морската градина.

Морската градина на Варна е обект с национално значение, обявена е за произведение на парковото изкуство с площ от 820 дка и граничи с парк „Евксиноград“, и като такъв трябва да бъде подпомогнат от държавата.За това трябва да бъдат предприети необходимите действия от администрацията, а не г-н Янко Станев да подвиква на граждани, че трябвали 100 милиона Морската градина да си остане Морска градина, а да не се превръща в квартал.

Както се и очакваше, ОС-Варна отхвърли провеждането на местен референдум за Морската градина като незаконосъобразен, но не изказаха съжаление, нито обещание, че ще се положат усилия Приморски парк да остане парк.

  1. Подлезите на гр.Варна избуяха и ще цъфнат през пролетта.

Възмутени граждани изпратиха тази снимка, която илюстира състоянието на подлез , находящ се до Морската градина.

varna1

Други подлези в града бяха „ремонтирани“ ето така:

varna1

 

3.Тротоарите на Варна бяха за няколко дни равни, докато бе заледено и имаше възможност да се потрошим от леда, а не като се спънем в парче от плочка!Те изглеждат така пред Кметство „Приморски“- бедно кметство с четирима заместник-кмета и огромна администрация, но без пари за една торба морска сол.

varna1

На ул. „Цар Симеон”:

varna1

На площадчето пред бившия Дом на техниката до ЖП гара:

varna1

За град, който е с мръсен въздух и трябва да предприема мерки срещу замърсяване с фини прагови частици,  не се полагат достатъчно усилия да се мотивират хората да ходят пеш, тъй като има опасност от травми, закоито Общината би могла да бъде осъдена.

В така огромния бюджет на общината за тази година, с който ПП „Герб” особено много се гордеят, няма много голям бюджет за тротоари, нали?

  1. Вероятно общинските съветници се гордеят с новия хранителен магазин, който ще бъде построен точно до Спортна зала.

Би било много жалко, ако наричат това развитие на града.

varna1

5.Варна-градът на пъновете!

Предвид, че Бойко Борисов каза пред Европарламента, че е „зелен“, как ли ще реагира на гледката на варненските пънове и „дървета“?

Похвално е, че след предишното отворено писмо на „Варна диша“ от 13.12.2017г. още  на следващия ден бяха изпратени работници и техника, които да извадят няколко пъна на бул.“Цар Освободител“, но с това се приключи ентусиазма на общинските служители и вероятно ще посрещнем пролетта отново с пънове, а не с почистени от тях и готови за засаждане места.

На кого ли пречеше този чинар в центъра, понеже не изглежда изгнил, за да бъде отсечен?

Дали „зеленият“ премиер ще хареса тази гледка?

varna1

А тази?

varna1

Ами тази?

varna1

Отчетените за 2017г. засадени 70 фиданки с бюджет за озеленявате от 4 милиона и 600 хиляди лева са не само смешни и крайно недостатъчни, но и показват отношението на общинската администрация към този проблем в града!

Надяваме се, че след като се засаждат само от най-евтините цветя, като теменужки и бегонии, то тази година новозасадените фиданки да бъдат поне 700 на мястото на отсечените пънове!

 

  1. Попаднахме на линк от публикация, която ни припомни, че премиерът бе обещал на варненци Околовръстно шосепрез март 2017г., а през август в стенограма на заседание на МСБорисов казва, че тръгва за Варна, за да уточни околовръстното.

Питаме се, кой от варненската администрация убеди премиера, че Варна има нужда повече от бул.“Левски“, вместо от околовръстно?

Чии интереси обслужва новият булевард  и защо премиера бе подведен, че е нужно целия трафик да бъде прекаран през сърцето на града и под балконите на хората? Как това ще се отрази на чистотата на въздуха в града?

Интересна ще се окаже вероятно собствеността на парцелите, през които преминава новата градска магистрала!

  1. Продължава презастрояването на града, независимо че арх.Бузев декларира желание за замяна на реституирани парцели в зелени площи с общински, очевидно не пречи с „отвращение“ да се променят ПУП и да се издават разрешения за строеж.

Варна от зелен, подреден и чист град се превръща с бетонно бунище.

Вместо да се премахне поредната градинка и то в центъра на града, където няма много такива, точно до сградата на Общината, за да се строи там библиотека, не е ли по-добре такава да бъде построена в двора на Техническия университет, чиито ректор изглежда извършва бизнес с имоти? Така поне ще бъдат спасени дърветата до сградата на Общината.

На последния протест организиран от „Варна диша“ за спасяването на НП „Пирин” и Морската градина на Варна, присъстващите варненци споделиха, че улиците на града ни приличат на лунни кратери и изказаха желание дупките да бъдат кръщавани на името на кмета, с надеждата да бъдат асфалтирани.

Похвално е желанието на общинската администрация да асфалтира улици на цяло, вместо да кърпи дупки, но за съжаление това се случва твърде бавно във времето и Варна заприлича на швейцарско сирене.

varna1

  1. Надяваме се, че изказаното становище от г-н Гарбузов на общественото обсъждане на бюджета, че проблемите с паркирането в града ни ще бъдат решени, когато целия град стане „синя зона“, да е било опит за шега. За съжаление обаче в бюджета на общината не чухме да има предвидено строителство на паркинги, нито някакви мерки за разрешаване на този проблем.Би могло да се предвиди в някаква общинска наредба, че там, където има подземни паркинги в новите кооперации, автомобилите, паркирани на улицата, ще бъдат репатрирани на общински паркинг. Т.е. живущите в тези кооперации да сключат поне договор за наем за тези подземни паркоместа, щом нямат възможност да ги купуват. Защото въздухът в града е мръсен и заради паркирането в зелени площи и изнасянето на кал на уличните платна, а никой от общинска администрация не взема мерки това да не се случва.

Би могла да се въведе някаква минимална месечна такса за паркиране за втори и трети автомобил в едно семейство, която да отива в специален фонд за построяването на паркинги в кварталите, защото дишаме праха от калта, която паркирани в зелените площи автомобили разнасят из целия град.

Припомняме, че България бе осъдена от ЕС заради мръсен въздух в градовете София, Варна и Пловдив.

Колкото до претенциите на общинската администрация за това какъв проспериращ, прекрасен и хубав град е Варна, то те могат да видят „просперитета“ в празните помещения и табелите за отдаване под наем, които са на всяко второ такова място, както и да сравнят средната заплата в частния сектор с тази в държавния.

СНЦОП „Варна диша“

М. Януари 2018 г.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook