Официално! Парламентът реши да почиваме на 2-ри и 3-ти януари!

December 21st, 2016 | by gino
Официално! Парламентът реши да почиваме на 2-ри и 3-ти януари!
градска инфраструктура
0

Народното събрание прие на второ четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота. Измененията бяха предложени от правителството в оставка. 2-ри януари остава почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Нещо повече – ако и в събота, и в неделя има официални празници, почивни дни са и понеделник, и вторник веднага след уикенда. Така става сега по Нова година – 31 декември и 1 януари са събота и неделя, което значи, че 2-ри и 3-ти януари стават почивни.

Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени по-рано от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание. Правителството предложи новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър в оставка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook