Официално потвърдено: “Лукойл” държат над 90% от акцизните складове за гориво! А уж нямало монопол…

April 4th, 2017 | by gino
Официално потвърдено: “Лукойл” държат над 90% от акцизните складове за гориво! А уж нямало монопол…
горещи теми
0

Министърът на финансите Кирил Ананиев официално е потвърдил, че “Лукойл” чрез свързани фирми е собстрвеник на над 90% от данъчните складове за горива в България. Министърът бе принуден да изнесе тази информация след решение на последна инстанция във Върховния административен съд.

Защо е важно това? За да бъде либерализиран пазара на горива най-логияния начин е либерализирането на вноса. Така пазарът като най-добър регулатор ще регулира цените на горивата до реалните им пазарни стойности. По закон обаче всеки, който внася горива трябва да ги складира в акцизни складове. Естествено при собственост на над 90% от складовете “Лукойл” има възможност да наложи напазарни цени за склад и така да направи вноса нерентабилен и да държи монопола на горива.

Какви са начините за борба с монопола? Най-ефективния и логичен начин е освобождаването на вноса и отнемане на възможността “Лукойл” да диктува условията за ползване на акцизни складове. Това може да стане много лесно с административни мерки стига да има политици с топки да го направят. При доказан монопол държавата може да наложи глоба до 10% от оборота на едно дружество. така “лукойл” ще се принуди да се раздели с голяма част от складовете си и така да освободи вноса. Това от своя страна ще доведе до реална конкуренция и от там до по-ниски цени. Това е правилния начин. Всеки го знае, но вече две деситилетия никой не взема мерки. А уж има някаква чутовна борба с корупжжията , с монополите и с контрабандата…

Липсата на реална борба с монопола ражда другата крайност – появата на дъмпингови играчи на пазара. Гонейки различни от пазарните цели те допринасят за още по-голямото окрупняване на петрилния бранш и от там до по-голямия монопол в бъдеще време.

Ще доживеем ли реални действия на държавата срещу монопола? Докато обачде премиер и олигарх си пият уискитата и играят заедно карти, това няма как да се слуи!

Boiko_Borisov_Valentin_Zlatev1

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook