Очаквано: САЩ обявиха търговска война на Канада, Европейския съюз и Мексико

June 1st, 2018 | by gino
Очаквано: САЩ обявиха търговска война на Канада, Европейския съюз и Мексико
горещи теми
0

САЩ представиха план за въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико, съобщават световните агенции. Този ход срещу основни американски съюзници в развития свят може да доведе до пълномащабна търговска война. Министърът на търговията Уилбър Рос обяви, че ставката за стоманата ще е 25%, а за алуминия – 10%. Тя ще влезе в сила от полунощ американско време. Досега за Евросъюза важеше двумесечно временно изключение. Доналд Тръмп обяви санкциите през март, като ги обоснова с глобалното свръхпроизводство и националната сигурност. Президентът има пълномощия да ги премахне или промени по всяко време, подчерта американският министър на търговията.

„Очакваме продължаване на преговорите, от една страна с Канада и Мексико и, от друга – с Европейския съюз, защото има други въпроси, които трябва да бъдат разрешени”, заяви Рос, цитиран от „Ройтерс”, като не стана ясно как митата могат да бъдат отменени. САЩ са постигнали договорености за безмитен внос от Аржентина, Австралия и Бразилия.

Мексиканското министерство на икономиката обяви еквивалентни мита за стоки, вариращи от стомана през лампи до ябълки, “до размер, съответстващ на нивото на въздействие” от американските мита. Митата са напълно неприемливи и незабавно ще срещнат контрамерки, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Френският финансов министър Бруно Ле Мар коментира, че ходът на Вашингтон е „неоправдан и опасен”. По думите му ЕС ще вземе „всички необходими мерки”, за да отговори на американските действия.

„Зависи от американските власти дали искат да влязат в търговска война с най-големия си партньор – Европа”, подчерта той.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер коментира, че при създалата се ситуация “ЕС няма друг избор, освен да защити бизнеса, работните места и интересите си”.

btvnovinite.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook