ОЧАКВА ЛИ СЕ НОВ СРИВ В ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА?

November 12th, 2020 | by gino
ОЧАКВА ЛИ СЕ НОВ СРИВ В ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА?
горещи теми
0
В началото на 2020г първата вълна на пандемията от коронавирус доведе до очакван спад в потреблението на петрол и от там на спад в цените на световния пазар с близо 25%. Възстановяването на нормалното потребление в началото на лятото съвпадна с намаляване на производството в САЩ и очакванията за стабилизиране на цената на петрола се оправдаха, но само за известно време.
Настъпилата обаче втора вълна на коронавирус и масовото въвеждане на ограничителни мерки в световен мащаб отново поставя за изпитание крехкия баланс между търсене и предлагане на петрол на световните пазари. В много европейски страни се въвеждат карантини, а заболелите в САЩ проидължават да се увеличават. Намаленото търсене принуждава страните от ОПЕК да помислят за ново свиване на производството в опит да запазят цените. Трудно достигнатото споразумение за квотите за производство на петрол е на път да бъде поставено на ново изпитание. Допълнителен натиск върху цената упражнява и Либия, която няма ограничителни квоти за петрол и започна да увеличава добивите си последните месеци след като възстанови голяма част от инсталациите си и нормализира работата на пристанищните си терминали. Само за последните 3 месеца Либия е увеличила износа си на петрол близо 8 пъти. Наближава и 1 януари, когато изтича и договореното споразумение за ограничитените квоти на 13-те страни от ОПЕК и 9-те други производители + Русия.
Всичко това сочи, че цената на “черното злато” от 2021 година може да влезе в нова низходяща спирала. В момента цената на американския лек суров петрол е 38$ за барел. Вероятността до няколко месеца цената да достигне нива близки до 30$ за барел е напълно реална.
Ако това се случи, то как това ще се отрази на крайните цени на бензиностанциите? Намаляването на цените на петрола обаче няма да доведе до съответното намаляване на цените на колонка. Намаляващите обеми на продажба и запазващите се текущи разходи на крайните търговци ще ги постави на ръба и ако има спад в цените, то той не би бил осезателен за крайния клиент.
инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook