Паника, хаос и противоречиви мерки в борбата с коронавируса

March 31st, 2020 | by gino
Паника, хаос и противоречиви мерки в борбата с коронавируса
горещи теми
0

Паника и хаос царят в борбата с коронавируса у нас. Властта няма необходимите специалисти и ресурси. Предприемат се спорни мерки, които след това отменят, а това обърква хората и всява недоверие във възможностите на държавата да овладее кризата. Какво предприеха като мерки досега?

Медийните изяви на властта: Медийните изяви на кризисния щаб в началото бяха противоречиви. В началото проф. Мутафчийски успокои хората, че това е обикновен грип и няма място за притеснения. После той коренно промени позицията си и започна да твърди, че опасността е огромна и много хора ще загубят живота си. Думите му вместо да успокоят хората, по-скоро предизвикаха страх! Не стана ясно каква е причината Мутафчийски да коренно да промени мнението си само за няколко дни.

Мерките на държавата: Те също бяха хаотични: Първо забраниха кината и театрите. След това ги разрешиха, но да се сяда през място. После отново размислиха и пак ги забраниха. Същата ситуация се повтори с магазините. Първо ги забраниха, после уж ги разрешиха, но само хранителните, а последно май може да работят само ако клиентите да влизат по един.

Свободата на придвижване: В началото проверяваха само идващите от Китай. После решиха да следят всички влизащи от рискови страни. Оказа се обаче, че се проверяват само летищата, а не границите. Мерките също варираха постоянно. Първоначално всички с нормална температура бяха пускани без проблем, после решиха да се попълват декларации, а чак накрая въведоха карантина за всички пристигащи. За придвижването в страната мерките също постоянно се променяха. Първо решиха да затворят областните градове и всеки работещ трябваше да предостави декларация разписаха от работодателя. После докато всички успеят да се снабдят с декларациите, властта ги промени и хората пак нямаше как да отидат на работа. Последно се изискват Служебни бележки, а на практика на различните места полицията действа по различен начин.

Забраните към гражданите: Санкциите за разходка в парка е 5000лв, но няма проблем в автобусите гражданите да се блъскат един в друг. Вчера решиха всеки задължително да носи маска, иначе ще бъде глобен с 5000лв. Днес отново разрешиха да се ходи без маска. Утре не се знае…

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook