Партията на президента Александър Вучич с най-голям шанс за победа на днешните избори в Сърбия

June 21st, 2020 | by gino
Партията на президента Александър Вучич с най-голям шанс за победа на днешните избори в Сърбия
горещи теми
0

Управляващите в Сърбия са на път да укрепят властта си на парламентарни избори днес. Изборите се  прождат на фона на опасенията относно разпространението на коронавирус в балканската страна и частичен бойкот на опозицията.
Близо 6,6 милиона избиратели имат право да подават бюлетини за 250-членния парламент и местните власти. Изборите първоначално бяха планирани през април, но отложени поради пандемията, тъй като Сърбия все още докладва десетки нови случаи всеки ден, след като напълно облекчи правилата за блокиране.
Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич изглежда настроена за победа, особено след като срещу себе има разделената опозиция.
Опонентите твърдят, че президента Вучич доминира в кампанията по основните медии, които той контролира, притискайки критиците си.

Позовавайки се на липса на свободни и справедливи условия и опасност за общественото здраве, няколко основни опозиционни групи бойкотират вота.
Редица по-малки партии решиха да се кандидатират, като заявиха, че бойкотът ще отмени само една вече маргинализирана опозиция.
Здравните власти предоставиха маски, ръкавици и дезинфектанти на избирателните секции. Препоръчва се на избирателите да ги използват, но те не са задължителни.
Бивш краен националист, Вучич за кратко служи като министър на информацията в правителството на покойния силен човек Слободан Милошевич по време на войните през 90-те години на Балканите.
Макар сега да казва, че се стреми към влизане в Европейския съюз за Сърбия, критиците предупреждават, че демократичните свободи са ерозирали, откакто прогресистите му дойдоха на власт през 2012 г.

BB15M1tB

Associated Press

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook