Петролът поевтиня заради решението на Тръмп по Парижкото споразумение за климата

June 3rd, 2017 | by gino
Петролът поевтиня заради решението на Тръмп по Парижкото споразумение за климата
горещи теми
0

Търговията с петролни фючърси завърши на отрицателна територия в петък, водена от новината, че Доналд Тръмп изважда САЩ от Парижкото споразумение за климата. Американският лек суров петрол поевтиня с 1.45% до 47.66 долара за барел. Цената на лондонския сорт Брент падна с 1.34% до 49.95 долара за барел.

Анализаторите смятат, че ако САЩ излязат от глобалното споразумение за климата, подписано през 2015 г. в Париж, то няма да постигне необходимия ефект. Дори има анализи, които казват, че решението на президента Доналд Тръмп ще доведе до по-бързото нарастване на производството на петрол в САЩ, отколкото са сегашните прогнози.

Първоначалните спекулации и окончателното решение на Тръмп от четвъртък успяха да свалят цената на петрола с около 4%.

„Тръмп изглежда премахна бариерите, които възпрепятстваха растежа в добива на суров петрол и природен газ“, смята Стюарт Гликман, анализатор в CFRA в Ню Йорк. „Иронията е, че с решението се стимулира повече петрол да бъде изпомпван от земята“, добавя той.

Производството на суров петрол в САЩ през миналата седмица е нараснало с почти 500 000 барела дневно спрямо нивата от предходната година. Общо Америка произвежда 9.34 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от август 2015 г.

161110102302-trump-oil-pumps-780x439

Износът на САЩ се очаква да продължи да нараства, тъй като администрацията на САЩ производство да достигне 10 барела дневно през следващата година.

В петък Игор Сечин, шеф на най-големия руски производител на петрол „Роснефт“, заяви, че производителите на нефт в САЩ може да нарасне с 1.5 млн. барела. Той постави под въпрос ефективността от орязването на продукцията на държавите в ОПЕК и някои от големите производители извън картела, включително Русия. През първото полугодие на 2017 г. добивът бе намален с 1.8 млн. барела дневно, но от това не бе постигнат нужния резултат. Дори напротив – американските компании печелят пазарен дял.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook