Петролът поскъпна рязко на международните пазари!У нас се очаква поскъпване с около 3-4ст.

September 25th, 2018 | by gino
Петролът поскъпна рязко на международните пазари!У нас се очаква поскъпване с около 3-4ст.
горещи теми
0

Петролът поскъпна рязко на международните пазари. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера повиши продажната цена на петрола до 81,41 долара за барел. В края на миналата седмица един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 77,08 долара. За повишаването на цената допринесоха допълнителните санкции спрямо Иран, които влязоха в сила от понеделник.

На среща на министрите на петрола на страни в и извън ОПЕК в Алжир през уикенда картелът с 15 страни-членки и неговите партньори се въздържаха от повишаване на добива в краткосрочен план въпреки искането на американския президент Доналд Тръмп да работи по-усилено за намаляване на цените. Въздействието на американските санкции върху иранския петролен се оказа, че ще бъдат по-дълбоки, отколкото се очакваше. Очаква се усилията на администрацията на Тръмп да изолира Иран, като отреже ключовите му приходи от петрол да продължат в дългосрочен план. Това означава намаляване на предлагания петрол на пазара с 2,1 млн. барела дневно, колкото е износът на петрол на Иран през миналата година.

Тръмп се надяваше ОПЕК и Русия да увеличат добива, за да отговорят на недостига, създаден от очакваното намаляване на производството на ирански суров петрол, но до момента нито ОПЕК, нито Русия са дали индикации, че смятат да увеличават добивите си. Повишаването на цената на петрола е добра новина за тях и промяна в добивите не се очаква в близко време.

Как увеличаването на цената на петрола днес ще се отрази на родния пазар? Най-вероятно още утре Лукойл и останалите вносители ще увеличат едровите си цени с около 20-25 лв/1000л, което неизменно ще доведе до увеличаване на цената на дизела и бензина с 3-4 ст за литър до 2-3 дни.

384x216

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook