Петролът рязко ще поскъпне! Страните производителки на петрол се договориха за свиването на добивите му!

December 3rd, 2016 | by gino
Петролът рязко ще поскъпне! Страните производителки на петрол се договориха за свиването на добивите му!
горещи теми
0

Страните на ОПЕК свиват добива на петрол с 1.2 млн. барела, а държавите извън картела трябва да ограничат производството с 600 хил. барела!

До една седмица  държавите в ОПЕК  извън картела трябва да финализират споразумението за намаляване на добива на петрол. С този ход ще се направи опит цената да бъде повишена над сегашното ниво около 50 долара за барел, което се задържа вече близо година.

По информация на Reuters срещата на ОПЕК с големите производители, нечленуващи в петролния картел ще се състои на 10 декември във Виена. Тогава трябва да бъде финализирана глобалната сделка, на която държавите производителки се надяват да вдигне цената на суровината.

Първоначално идеята е била срещата да се проведе в Москва, но в последствие плановете са се променили. Русия е най-големият производител на петрол в света с дневен добив от 11.2 млн. барела. Държавата не членува в ОПЕК.

През тази седмица държавите в ОПЕК успяха да постигнат споразумение вътре в картела и продукцията ще бъде намалена с около 1.2 млн. барела дневно от началото на следващата година. Основната част от това понижение ще бъде поето от Саудитска Арабия, а за Иран бяха направени отстъпки.

ОПЕК се надява държавите извън картела да допринесат към това намаление с още 600 хил. барела. Русия е дала заявка, че е готова да све своя добив с 300 хил. барела дневно.

economic.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook