Политиката на Лукойл и OMV – Дъмпинг или картел?

February 17th, 2016 | by gino
Политиката на Лукойл и OMV – Дъмпинг или картел?
горещи теми
0

Дизелът във Варна е 1,45, а в Шумен е 1,77!  Разликата е 80 км и 32 ст! И това в рамките на една и съща верига!

От четири месеца Варна е най-добрият град за зареждане! Заслугата за това е само на аптечния бос Марешки. След като той отвори бензиностанция с немислимо ниски цени последва и незабавната реакция от веригите. Лукойл и OMV пуснаха горивата на безумно ниски цени в опит да смачкат бензиностанцийката на Марешки. Как се получава обаче разликата от цели 32 ст? 

omv1

Дали цените във Варна са пазарни? Или веригите налагат дъмпингови цени в опит да запазят пазарен дял?Кое е вярно?

От Лукойл и OMV категорично отричат да налагат незаконни дъмпингови цени във Варна. И няма как да потвърдят – дъмпингът е незаконна търговска практика наказуема строго от закона. Глобите могат да достигнат до 10% от годишния оборот. Но ако цените във Варна са пазарни, то тогава каква е причината в останалата част на страната цените да бъдат чувствително по-високи? Не е ли това злоупотреба с господстващо присъствие на пазара, т.е. картел? Това също е наказуемо от закона стига естествено да има държавна институция да забележи това.

luk1

 

Как да очакваме държавата да вземе отношение по този въпрос след като не прави нищо да си прибере данъците от петролните компании. По документи Лукойл е на загуба вече 10 поредни години!?! Има ли някой да го вярва? Досега никой не се е осмелил да направи проверка на явния монополист. От Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ от няколко месеца били правили анализ на пазара на горива и в най-скоро време се очаквало да излезят със становище дали има картел. Не ни се иска, но пак ще направим сравнение със съседна Румъния. Там Лукойл най-безцеремонно бе глобена с 200 млн. евро за данъчни нарушения.  Явно при добро желание държавата може да наложи закона. Стига да поиска…

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook