Поредната абсурдна обществена поръчка: Новите патрулки на КАТ без възможност за слагане на камери?

May 31st, 2017 | by gino
Поредната абсурдна обществена поръчка: Новите патрулки на КАТ без възможност за слагане на камери?
горещи теми
0

Поръчката на нови автомобили от МВР, които се използват от пътните полицаи продължава да буди съмнения. Шефът на “Пътна полиция” старши комисар Бойко Рановски се оплака, че мобилните камери не могат да снимат от новите патрулни коли Kia cee’d, а причината е конфигурацията на предното стъкло, което пречи за получаването на чисто изображение. Така, за да снима нарушителите, КАТ трябва да продължи да използва старите Opel Astra в 148 устройства.

Полицаите са се опитали да монтират обектива TFR1-M на предното или на задното стъкло на новите коли, но заради наклона и състава на стъклото светлината се пречупва и снимките стават неясни.

Оказва се, че в множеството изисквания за покупка на МВР няма ред, в който колата да е годна да се снима от нея с мобилна камера – реално целта, за която се купува. Новите патрулни автомобили бяха купени като част от обществена поръчка за 27 млн. лева. Според договора службите на КАТ в страната ще получат 278 патрулни автомобила. Kia първоначално бе извадена от конкурса заради стотинка закръгляване, а преди това водещи в търга бяха коли Peugeot, Opel и Skoda. Моделът cee’d струва на данъкоплатците 23 048.34 лв. без ДДС. За да се справи с проблема, МВР провежда търг за стативи, върху които да се поставят 59 камери, и ще оперират до колите. А дали нямаше да е по-евтино, ако първоначално бе избран модел, от който камерите могат да снимат?

topgear.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook