Посещението на Борисов в Украйна: Никакви конкретни ползи, но лош знак преди по-важната му среща с Путин

May 27th, 2018 | by gino
Посещението на Борисов в Украйна: Никакви конкретни ползи, но лош знак преди по-важната му среща с Путин
горещи теми
0

Проява на проевропейска политика или дипломатически гаф е срещата на Борисов в Украйна? Според водещите родни медии и социолози България никога не е била толкова значим фактор в международната политика. Зад това естествено стоели личните заслуги на дипломата Борисов !?!  Липсата на напредък в борбата с корупцията и липсата на реформи в редица отрасли Борисов компенсира с усилена външнопилитическа активност. Премиера не престава да се снима и прегръща с евролидерите и демонстрира завидно самочувствие. Наистина ли Борисов е значим фактор в европейската политика и наистина ли е добър дипломат? Отговор на тези въпроси биха дали резултатите и конкретните ползи за България от тази външнополитическа активност. А какво постигна България под управлението на Борисов?

Борисов безприкословно и понякога превантивно стопираше важни за нас инфраструктурни проекти, сляпо подчинявайки се на евродирективите. В същото време, когато интересът им го налагаше същите европейци заобикаляха същите тези правила. Премиерът обаче се гордееше с поздравленията от евролидерите за спазените разпоредби!

Едно е обаче да те тупат по рамото, да ти се усмихват, а съвсем друго са реалните действия на европейските политици.  Това Борисов не можа да го разбере въпреки, че вече е близо 10 години на власт. Само да беше гледал какво ПРАВЯТ евролидерите щеше поне малко да се научи и да успява да различи любезната дипломация от реалните действия и интереси.

Същата пагубна за страната политика Борисов приложи и към Русия. Острата антируска политика направи невъзможни жизненоважните за страната проекти. Стигна се дотам страната ни да има най-острата политика срещу Русия в Европа! Защо? Какво спечели страната от това непридизвикано конфронтиране? Да, режимът на Путин далеч не е демократичен, но Борисов би трябвало да разгледа как реагират европейските лидери. В Европа гледат с недоверие към Русия, наложиха и дори санкции, но европейските лидери много внимателно подбират думите си и търсят варианти да избегнат излишна конфронтация с Русия. Когато става въпрос за интереси, колкото и да звучи цинично човешките права отиват на заден план и Меркел и Макрон го показаха като отидоха на крака при Путин. 

Българските интереси са големите енергийни проекти да могат да се възстановят и да не заобиколят страната ни. А това би било възможно само след директна среща с Путин. След дълга и остра антируска кампания такава среща доскоро бе немислима. Посещението на президента Радев спомогна за “стопляне” на отношенията и Борисов получи покана за среща с Путин. Какво направи Борисов?

Борисов заяви, че на срещата с Путин ще настоява за възстановяване на проекта за газова тръба към България и за преференциални цени на газа. Също така важна тема ще е обурудването за АЕЦ. Изобщо Борисов може да постигне рестарт на икономическото сътрудничество и сключването на взаимноизгодни споразумения. Нещата изглеждаха все по-оптимистично. Веднага след това премиерът ни отпътува за ………. Украйна!?! От това по-голям политически автогол – здраве му кажи.

Дали ни харесва или не режимът на Путин е тоталитарен. Ние не можем да променим това. Но Русия е важна за нашата икономика и интересите на държавата ни диктуват да търсим диалог и да успеем да договорим важни за страна инфраструктурни проекти и доставка на газ. Затова трябва да сме дипломатични и да следваме нашите си интереси избягвайки излишна конфронтация – така както правят Меркел и Макрон!

Вместо да следва техния пример Борисов отиде в Украйна точно преди срещата си с Путин!?! В политиката всяко действие или среща се обмисля добре и се прави, когато от него има ползи за странатаи когато не води до излишни усложнения. Кои жизненоважни за страната ни проекти или ползи налагаха тази среща СЕГА и какъв сигнал изпраща Борисов с нея? От цялата визита стана ясно, че Борисов е гледал финала на Шампионска лига и щял да открива паметна плоча!?! За това ли би път дотам? Всъщност с действията си Борисов показва кои са му приоритетите, а интересите на страната явно не са сред тях.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook