Преди 334 години пред портите на Виена се е състояла Битката на народите и се е решила съдбата на Европа

September 13th, 2017 | by gino
Преди 334 години пред портите на Виена се е състояла Битката на народите и се е решила съдбата на Европа
горещи теми
0

През 1683г., войските на полско-литовския крал Ян III Собиески вдигат обсадата на Виена, след като подкрепени от бранителите на града и императорската армия, командвана от Шарл Лотарингски, разгромяват османската армия, командвана от великия везир Кара Мустафа паша. Битката започва призори, като османските и имперските сили си оспорват бойното поле до обяд. Към 1 следобед, силите на Шарл Лотарингски вече са взели известен позиционен превес, но османската армия съвсем не е прекършена. В този момент, Кара Мустафа паша допуска сериозна грешка – вместо да пренасочи резервите си към битката, той решава да опита едновременно със сражението и финален щурм на Виена. Това дава достатъчно време на поляците да пристигнат с пълните си сили на бойното поле.
Към 15:30 следобед, полско-имперските сили подновяват атаката си срещу османците, атакувайки бойните им позиции от три страни (запад-северозапад-север). Към 17:00, османските войски започват да се пречупват и масово да напускат бойното поле, което дава шанс на съюзниците да нанесат своя решаващ удар. Това става в 18:00ч., когато подбрано ядро от 18 000 конници, начело с 3 000 крилати хусари се врязва в османските редици, изпълнявайки една от най-мащабните кавалерийски атаки в историята. Ефектът е моментален – османските редици са пометени и разкъсани. До 9 вечерта врагът е разгромен, а бойното поле остава изцяло в ръцете на християните.

vienna

В самата битка загиват около 15 000 османски войници, и около 4 000 съюзници. Заедно с още около 20 000 убити и ранени в хода на самата обсада на Виена, османската армия губи 1/3 от целия си личен състав.

Загубата под стените на Виена бележи началото на конфликт, продължил 16 години, в който Хабсбургите и техните съюзници от Свещената лига успяват да нанесат първото голямо военно поражение в историята на Османската империя на европейска земя и с това да спасят европейската християнска цивилизация.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook