Президентът Румен Радев отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев

November 7th, 2019 | by gino
Президентът Румен Радев отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев
горещи теми
0

Президентът Румен Радев връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, стана ясно от днешното му изявление на “Дондуков” 2. 

Според Радев е трябвало да се получи истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. В изявлението си държавният глава заяви, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си, с което назначава новия главен прокурор или връща предложението на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, защото „наличието на алтернативи“ е белег за демократична държава.

„Подходът за един кандидат бе подкрепен и от изпълнителната власт“, смята Радев, аргумент за което вижда във факта, че правосъдният министър Данаил Кирилов не се е възползвал от правото си да направи своята номинация.

Румен Радев заяви още, че Иван Гешев е получил „масирана служебна и институционална подкрепа“ заради многото положителни становища, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет. Според него те са в нарушение на закона, защото идват от множество държавни институции, включително и от изпълнителната власт в лицето на МВР, ДАНС и ГДБОП.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook