Приетите промени в закона за горивата ще засегнат основно земеделците

June 26th, 2019 | by gino
Приетите промени в закона за горивата ще засегнат основно земеделците
горещи теми
0

Приетите в началото на годината промени в Закона за горивата се очаква да влезят в сила от 1 юли тази година. До голяма степен промените ще засегнат най-вече земеделския сектор.

Приетият още на 28 януари Закон за горивата бе спрян временно поради отлагане на приемането на подзаконовите нормативни актове. До решението за отлагане се стигна след като Комисията за защита на конкуренцията изказа становище, че действащите членове са довели до нарушаване на конкуренцията на пазара, не успяват да контрират сивия сектор и създават монополно господство на определени играчи на пазара. Земеделският сектор има много забележки относно Закона за горивата. Един от проблемите в закона според земеделците е липсата на облекчен режим за транспортиране на горива от бензиностанциите и земеделците. Приетите промени в закона не разрешават да се транспортиват горива без да се продават.

Като компромисен вариант Министерството на икономиката предложи отсрочка за промените в Закона за горивата, докато правителството одобри проект за изменения за административното регулиране на иономическите дейности, свързани с нефта. Все още дори няма изготвена наредба за прилагане на новите разпоредби! Към момента има и много неясноти по отношение на предложените за обсъждане се промени.  Въпреки всичко това се предвижда се Законът за горивата да влезе в сила само след няколко дни.

1994_025056_large_13febf073f08fdd4d67d98666c812bf43f7c1223

 

инж.Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook