“Пролетно надиграване” събира във Варна певци и танцьори

February 27th, 2020 | by gino
“Пролетно надиграване” събира във Варна певци и танцьори
ваши репортажи
0

Малки и големи певци и танцьори от различни фолклорни области се събират във Варна за вече традиционния фестивал „Пролетно надиграване“. Той ще се проведе на 29 февруари и 1 март и тази година е част от празненствата по случай 10-годишнината на „Гранд мол“. Търговският център е съорганизатор на фестивала заедно с музикална телевизия „Сънрайз Маринов“, а както всяка година, патрон на жизнерадостния фолклорен празник е кметът на район „Младост“ Христо Христов, който връчва и награди от името на администрацията си.

Тази година на сцената на „Пролетно надиграване“ ще излязат солови изпълнители и ансамбли от Шумен, Добрич, Силистра, Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново. Ще има групи от Суворово, Карнобат, Велики Преслав, Поморие, Белослав, Аврен, Девня.  Най-многобройни ще са участниците от Варна.  Входът за фестивала е свободен за почитателите на фолклора.

Състезанието ще се проведе в три категории – танцови състави (в три възрастови групи), школи и клубове за народни хора и фолклорни ансамбли. Освен за аплодисментите на зрителите участниците ще се надпреварват за оценките на високопрофесионалното академично жури с председател проф. д. изк. Лозанка Пейчева и членове д-р Данислав Кехайов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, и Юлиян Станев – художествен ръководител на ансамбъл „Варна“. Водещ ще е доц. д-р Венцислав Димов, който е подготвил и занимателни игри за публиката. „Пролетно надиграване“ ще отличи победителите със статуетки, плакети и парични награди, а журито ще разпредели награден фонд в размер на 5700 лв.

Пъстрата програма включва не само танцова надпревара, а и рецитали на популярни изпълнители. Македонски песни ще изпълни певецът Венцислав Пенев. На сцената ще се изявят носителят на награди от „Пирин фолк“ и „Златен кестен“ Ивайло Герасимов и авторът на песни Свилен Тодорински. Специален гост ще бъде популярната певица от Беларус Олга Нацкович-Мишел.

kmeta.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook