Проста математика

October 8th, 2020 | by gino
Проста математика
ваши репортажи
0
Проста математика…
Има над 400 000 служители в държавната администрация.
Ще приемем, че са 400 000, за по-лесно.
Средната работна заплата в обществения сектор според НСИ е 1387лв. на месец.
Спокойно със софтуер може да бъде заменена дейността на поне 80% от тези хора.
И сега ще кажете – “Но как ще оставиш 320 000 души без работа?”.
Всъщност доста лесно.
Плащаме им обезщетение за 12 месеца напред(5,33 милиарда или по 444 милиона на месец) + безплатно обучение за квалификация в рамките на тези 12 месеца по 2000лв. на човек(още 640 милиона).
След това ги пускаме от другата страна – в частния сектор, който реално носи парите на държавата.
Тоест инвестирайки близо 6 милиарда веднъж в тези хора, всяка следваща година ще спестяваме по 5,33 милиарда, които могат да отиват за много по-нужни неща.
Сигурно някой ще каже “Този софтуер, който ще ги замени, сигурно ще е много скъп!”…
За сравнение Естония е направила изцяло електронно правителство с 50 милиона лева.
При нас “спецовете” министри казват, че ще е нужен още 1 милиард(до тук са дали 2 милиарда) – дори и толкова да е(което е силно завишено), това е 5 пъти по-малко отколкото даваме за заплати на тези безполезни хора.
Оставяме на страна приноса към икономиката, който тези 320 000 души ще направят, щом излязат на пазара на труда…(което в песимистичен вариант би било около 5-6 милиарда на година).
Оставяме на страна и колко ще се повиши КПД-то на всички останали заети хора към момента, когато вместо да висиш в 2 дни в КАТ или Кадастъра, или да се занимаваш със съдебни дела заради липсата на комуникация между институциите, или да чакаш часове в НАП или общината, ще можеш да направиш всичко за 5 минути с няколко клика…
Оставяме на страна и колко ще се увеличи събираемостта на глоби, актове и данъци, от което ще влязат още пари в държавата.
“Ако е така, защо това не се случва?” – сигурно ще кажете…
Много просто – защото тези хора както са безполезни за обществото, така са полезни за политиците, които ги използват единствено за гласовете им.
И после хвърлят по един 50-так от нашите пари в лицето на майките, бабите и дядовците, задушават бизнеса с постоянни репресии и….ето как се печелят избори.
Боян Москов, Фейсбук

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook