Пълен панаир: Град Варна получава “подарък” от държавата заложени дялове без да има право на глас

August 7th, 2016 | by gino
Пълен панаир: Град Варна получава “подарък” от държавата заложени дялове без да има право на глас
горещи теми
0

Преди повече от 3000 г. гадателят Лакоон е казал “Пазете се от данайците, дори когато носят подаръци.Думите му били към троянците по повод Троянския кон, който гърците оставили като подарък пред неразрушимите стени на Троя. Естествено никой не го послушал и последствията от това се знаят от всички.  Това е кратка предистория много подобна на случващото се сега в град Варна.

Преди няколко месеца Общински съвет Варна поисква от държавата да придобие един реален държавен имот – земята от фалиралото държавно дружество “Рибни ресурси”. Идеята е да се създаде индустриална зона подходяща за инвестиции. Държавата тогава отказва да се раздели с реален имот за около 2 млн. лв. В конкретния случай Варна е изразила желание за придобиване на този конкретен имот с конкретна цел, която би била от полза на града. Въпреки тези аргументи държавата отказва. Само 2 месеца след това същата тази държава подарява охотно на община Варна акции уж за близо 20 млн.лв от едно акционерно дружество.

Защо държавата не дава РЕАЛЕН имот за 2 млн. наистина необходим за града, а с охота дарява непоискани активи за 20 млн??? Някой замисля ли се за това? Най-важното, което е в случая, че никой нито кмета на Варна, нито Общински съвет Варна са изразили желание за придобиване на дял от дружеството “Международен панаир Пловдив”. Няма никаква логика, която да свързва Варна с това дружество освен така наречената “дупка”. Може би именно това е било и идеята на държавата. Новината за сделката зарадва варненци, които наивно вярваха, че сделката е именно с цел решаване на този проблем. ДА ама НЕ! Кметът Иван Портних моментално охлади ентусиазма на варненци, като заяви, че придобития дял Варна няма да бъде заменен за “дупката”, а Варна цяла да инвестира в създаване на изложбени площи?!?!? Кметът обаче не обясни защо за да правим изложения в ДКС трябва да имаме тези акции и какви РЕАЛНИ приходи ще ни донесат. Изложения и то много успешни отдавна се правят в ДКС без градът да има каквито и да е акции от панаира. Дали Портних  мисли изобщо за Варна и за варненци? Той високомерно не се яви на заседанието на ОС Варна да защити придобиването на акциите.

Кметът на Варна има възможноста на остане в историята с разрешаването на проблема с “дупката”! Защо обаче кметът на Варна не замени акциите срещу ‘дупката”? Може би евентуално придобиване на този имот ще навлече нови проблеми на кмета, тъй като тогава като собственост на общината “дупката” вече ще е проблем на общината. Сегашното положение е вредно за града, но идеално устройва Портних. Проблема с “дупката” не е в неговите ръце и така никой не го тормози за нея, а г-н Портних не обича проблемите.

Какъв е реалният подарък на държавата? За съжаление това е 20% дял от акционерно дружество, който не дава право на глас. На всичко отгоре срещу тези дялове са изтеглени кредити, с които са финансирани други дружества на Гергов. С прости думи град Варна получава част от дружество без право на глас, без право на управление, но с отговорност за финасовите резултати. На практика Гергов ще продължи да си управлява цялото дружество, може да прави каквото си иска с него, да го залага за заеми, с които да си финансира другите бизнеси, а за Варна остава да носи последствията от щедрия държавнен “подарък”. Според нас най-доброто решение е замяна на дяловете срещу собствеността върху “дупката”! Може би с тази идея и държавата е решила да ни даде този дял. На местно ниво обаче дребни интереси съсипват цялата идея за разрешаване на една от най-големите язви на Варна – “дупката”

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook