Първо във varnahot.com: Ето откъде Марешки зарежда горивата за своите бензиностанции

March 24th, 2016 | by gino
Първо във varnahot.com: Ето откъде Марешки зарежда горивата за своите бензиностанции
горещи теми
0

В края на миналата седмица скандалния варненски бизнесмен Веселин Марешки даде поредното си телевизионно интервю. На въпроса откъде се снабдява с дизел и бензин, бизнесменът отговори, че горивата, които продават бензиностанциите му, “са купени от “Лукойл” през двама-трима посредници”. За пръв път от началото на “войната на горивата” “Лукойл България” реагира незабавно и поиска да бъдат обявени имената на компаниите, през които дружеството “ВМ петролеум” купува горивата за бензиностанциите си. Съобщение с това настояване бе изпратено до всички медии от пресцентъра на рафинерията. Истерията, която обхваща държавните институции и Лукойл кой са доставчиците на Марешки озадачава екипа на  varnahot.com. Нима наистина нито държава нито Лукойл знаят кой е доставчик на VM Petrolium? Толкова ли е сложно да се установи това? Оказва се, че проверката изобщо не е трудна.

Пореди големия интерес ние от varnahot.com решихме да не се доверяваме на думи, а да проверим ФАКТИТЕ! Направената от нас проверка установи, че действителните доставчици на Марешки в настоящия момент са фирмите САКСА ООД и ПОЛИСАН АД. И двете фирми са едни от най-големите вносители на горива в България. Това лесно може да се установи от документите за доставка, които по закон са изложени на видно място в бензиностанция VM Petrolium. Според документите дизела е с произход от базата в гр. Русе на фирма Полисан АД, а бензина е доставен от базата на фирма Сакса ООД в гр.Русе. Дали обаче Марешки е зареждал гориво от Лукойл преди това?

akcent-1036450823

Saksa-new

Защо Лукойл са убедени, че Марешки не продава тяхно гориво? По две основателни причини:

Първо, заради цената. Заводската цена на Лукойл днес за дизелово гориво Б6 е 1367 лв без ддс за 1000 л или 1640 лв крайна цена за 1000 л. Възможно най-голямата отстъпка на Лукойл / като за ОМВ / е 100 лв. Такава отстъпка получават обаче единица фирми, които реализират милиони литри месечно и не биха рискували да си развалят отношенията с Лукойл.  Но да предположим, че са доставили на Марешки. Така на най-ниска цена дизел  от Лукойл може да се вземе на 1267 без ДДС или 1520 лв за 1000 л или 1,52 лв за литър.  Това обаче е цена без транспорт до крайния клиент. Цената на транспорта излиза поне 2 ст на литър. Според ФАКТИТЕ по законов път от Лукойл една бензиностанция може да вземе най-евтино на 1,54 лв дизела и то ако доставчикът и е една от тези големи фирми и продаде горивото без никаква печалба!!! Вероятността това да се случи клони усилено към нулата!!! Дори да предположим, че това се е случило то в момента на бензиностанцията на Марешки дизелът е 1,53лв за литър. Това би означавало продажба на загуба! Това потвърждава тезата на Лукойл, че на такава цена не може да има тяхно гориво или ако е тяхно гориво то или Марешки или доставчикът му го продават на загуба.

Втори аргумент на Лукойл е, че по закон всяка доставка на гориво до всяка една бензиностанция се придружава от редица задължителни документи и един от тях е Акцизно данъчен документ АДД. Там е описан доставчика на гориво, транспортът и крайният клиент/бензиностанция или склад/. Данните от АДД се декларират в НАП и Митници и доставчика /Лукойл или друг вносител/ няма как да не знае кой е крайния клиент. Така, че ако от никоя база на Лукойл няма издадено АДД с краен клиент VM Petrolium, то няма как по законен път Марешки да взима гориво от тях и думите му не отговарят на истината.

Според наши експерти желанието на Лукойл да се проверят от държават горивата и доставчиците на Марешки е опит от страна на картела да приложи натиск и да затрудни VM Petrolium в доставките. Фактите са, че само да има желание в системата БАЦИЗ на НАП може да се видят доставчиците на Марешки от самото отваряне на бензиностанцията му до днес. Натискът от страна на картела върху неговите доставчици ще се увеличава и именно реакцията на държавните институции ще покаже кой е с държавни протекции Лукойл или Марешки.

ОТКЪДЕ ИДВАТ НИСКИТЕ ЦЕНИ ПРИ МАРЕШКИ?

Очаквайте резултатите от разследването на varnahot.com в близките дни!

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook