Равносметката за 2017: Какво (не) се случи във Варна

December 30th, 2017 | by gino
Равносметката за 2017: Какво (не) се случи във Варна
горещи теми
0

В края на годината ние от varnahot.com да погледнем назад и да направим кратка ретроспекция какво се случи и какво не във Варна. Изминалата 2017 година е поредната, в която Варна бе управлявана на кмета Портних. През 2017 година на варненци бяха обещани много неща. Тъй като последните години същите тия варненци  бяха дресирани от кмета Портних да имат къса памет и сляпо да аплодират с “Браво кмете” ние решихме малко да им поопресним паметта.

Очакванията:   През тази година бюджета на Варна бе рекорден. Отделно според кмета Портних в града се очакваха стотици милиони инвестиции в града. Още в началото Портних обяви пролетта за сезон на ремонтите. Очакваше се масово и трайно да започнат инвестиции в кварталите и малките улички. Бяха отделени милиони за ВиК инфраструктурата и ремонт на улиците. Красиви картинки заляха варненци от профила на кмета в социалните мрежи. Пролетта така си и мина, а от ремонтите нямаше и помен. Нямаше и помен и от картинките на кмета. Нямаше и дори един ден без ВиК авария в града, а след всеки дори и малък порой Морската столица заприличваше на Венеция.

Друго нещо, което варненци очакваха да се случи поне тази година бе спирането на колите и строежите в Морската градина. Въпреки, че кмета още 2013 година обеща да спре колите това не се случи и през тази година. Колко години му трябват да си спази обещания то все още никой не знае, но кой ти брои обещанията му… Думата на кмета на Варна отдавна не тежи!

Друг голям проект, който бе обещан и трябваше да се случи през 2017 бе ремонта на Аспарухов мост. Както се и очакваше ремонт така и не се случи. Първо проблем бе финансирането, после времето, а накрая вече дори и не се даваха обеснения. Сагата с този ремонт се точи от далечната 2013 година, когато започнаха десетките обещания. Първо имаше заделени едни 35 милиона от контрабандата, които със сигурност щяха да се инвестират, после кмета реши да повдига моста, по-късно реши да прави тунел, а накрая си остана с хилядите “Браво, кмете” за празните обещания.

През 2017 година варненци се надяваха най-сетне да заработи и станалата вече легендарна автоматизирана билетна система. Едно са очакванията и обещанията, а съвсем друго са реалностите. Системата бе отчетена и разплатена преди години, но така и не заработи. В края на година се появи светлинка в тунела – пуснаха експериментално една линия. За тази година – толкова. Въпроси защо е платена без да работи така и никоя местна медия не посмя да зададе.

Очакваше се през 2017 да заработят и умните светофари по проекта за Интегриран градски транспорт. Парите за тях естествено отдавна бяха усвоени и работата отчетена за свършена, но тези светофари така и не заработиха и тази година. Никой не се сети да попита за какво са били дадени парите и за това… Отделно Община Варна тегли заем над 20 млн за нови светофари. Парите потънаха някъде, а нови светофари така и не се появиха. Информация от общината естествено отново няма. Реакция от медиите – също!

Най-голямата гордост на кмета Портних бе това, че Варна през 2017 бе избрана за Младежка Европейска столица. През цялата година Морската столица се очакваше да бъде наситена със събития по този повод. За съжаление общинската администрация опредлено се издъни и с това. Проектите и събитията по този повод започнаха да се одобряват през ……лятото!!! За да замаже очите на варненци и гостите на града администрацията започна да брандира всяко събитие в града под логото на европейката младежка столица дори и традиционни досега събития. Гостуването на МТВ във Варна също бе рекламирано като събития от програмата. Отчет за разходите естествено няма, но варненци вече са свикнали с липсата на каквато и да е прозрачност на това управление. За съжаление въпреки многомилионния бюджет тази година извън финансиране останаха много културни събитие като традиционния фестивал “Откритие” например.

Действията: Единственото нещо, което наистина започна да се прави в града е продължението на прословутия булевард Левски. Доколко този булевард ще облекчи трафика в града е спорно, но определено проекта се рекламира като най-големия проект за Варна. Прави впечетления, че именно многомилионните проекти са по вкуса на местната администрация. Досега държавата е отпуснала 80 млн, общината е теглила близо 40 млн заем и това само досега. По наши виждания сметката накрая ще набъбне до едни 100-120 млн за около километър и половина булевард. Естествено информация за обществена поръчка за мегапроекта няма. Може би и този път както и ремонта на Аспарухов мост ще минат под крилото на измислената именно от ГЕРБ вратичка в закона за превантивни ремонти и парите ще се “усвоят” от правилните фирми. В края на крайщата в най-добрия случай Варна ще се сдобие с една градска магистрала, която няма как да изведе трафика извън града, но ще пък ще тежи стотици милиони на гърба на варненци.

Пожеланията: На прага на 2018 година да си пожелаем много от неслучилите се неща във Варна през тази година да станат реалност през следващата 2018.  Както се казва: А дано…

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook