Разграбването на Морската градина продължава

March 9th, 2017 | by gino
Разграбването на Морската градина продължава
градска инфраструктура
0

Унесени в ежедневните си грижи варненци не забелязват, че най-хубавият им парк – Морската градина, постепенно се унищожава. По призив на граждански сдружения, бе направена демонстративна разходка в парка. Това което видяха участниците в нея бе потресаващо. Недалеко от полянката за разхождане на домашни любимци вече има набити метални колове и излят бетон с арматура. Заградената площ е около 2 декара, в нея има стоварени и инертни материали. Извършената бърза редакционна проверка установи, че оградата се изпълнява без никакво строително разрешение. Нещо повече, дори и да има реституция на имот, то той попада на територията на парк и огради не може да има. В допълнение има и постоянно действаща строителна забрана. Но това явно не спира “човечецът” да си прави каквото си иска. След като във Варна има пълна абдикация на институциите от основните им задължения, не е чудно, че беззаконието се превръща в норма на поведение.

20170305_144738

12716361_1718143555136230_6389039520721002641_o

Като говорим за беззаконие, “първото място” в подобна срамна класация безспорно принадлежи на собственика на “Зърнени храни – Силистра”, Стефан Иванов. Всички помним малката виличка, с която бе дарен от управлението на Кирил Йорданов. Сега на нейно място, след извършен “ремонт”, стърчи огромна сграда с три пъти по-голяма застроена площ и етаж в повече. Сагата с този строеж продължи повече от 4 години и представлява зрелищна плесница на гражданското общество във Варна и законите, по принцип. През март, 2013 година десетки граждани видяха как багер събаря (видео) малката вила, а официално това бе обявено като неин “ремонт”. После се оказа, че не багера е съборил постройката, а “силни пориви на вятъра” (цитат), които странно защо не са били измерени от нито една метеорологична служба в околността.

Разрешението за ремонт падна по съдебен ред, но сградата продължаваше безцеремонно да расте. Оказа се, че през 2015 година има издаден “констативен протокол”, който определя малката виличка като опасна сграда и трябва незабавно да бъде възстановена. Как  е било “констатирано” от подписалите протокола е меко казано е подозрително, понеже по това време виличката вече не съществува. Тя е напълно съборена и няма как да е опасна сграда. И така, днес вече имаме огромна сграда насред парка и още едно парвеню, което ще се фука с адреса си в Морската градина.

12688288_573440256143763_1132547927444423479_n

Такъв е и случаят със „ремонта“ на другата малка вила, в близост до Делфинариума, собственост на „Варна- М-Прес“ ЕООД. По абсолютно същата схема и там сега се издига позорно поредният храм на лакомията.

bungalo crop

Големите хищници отхапват големи парчета от парка, но това не пречи и по-малките да го правят. Край алеята след кичозния ресторант “Хамбара” е стоварен  … фургон. Полянката е била изрината за бетонната основа, четвъртитият павилион е ограден с плочки и така поредната “скара-бира” е почти готова. Околните дръвчета, Слава Богу, са пожалени, за да има и масички на сянка. Огромният сандък не само с нищо не се вписва в парковата среда, но и остава загадка, кой и кога е разрешил поредното безумие.

20170305_154921

Също без никакви указателни табели расте и следващия обект. За ужас на варненци, той се гради буквално върху пясъка на Офицерския плаж. С булдозери е била изрината внушителна плажна маса, с цел изравняване на терена. После са наслагани огромни бетонни плочи и върху тях се гради метална конструкция. Проверка по разпореждане на служебния министър на туризма обаче, не констатира нарушения.

20170305_162336

 

 

За жалост, с описаното до тук далеч не се изчерпват строителните обекти в Морската градина и на Крайбрежната ѝ алея. Ако отивате към Рибарския плаж и баните, няма как да не забележите трескавата строителна дейност. Тук, за разлика от предходните обекти, има указателна табела, от която научаваме, че ще има цели седем нови обекта. Другото което може да се прочете, че има становища от Община Варна и Министерство на културата. Явно мегаломанският строеж е облечен в необходимата законова форма, без значение как е станало това.

Без значение е също и какво мислят обикновените варненци за унищожаването на любимият им парк и Крайбрежната му алея.

Славена Панайотова

Милен Славов

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook