Разкрити са тайни споразумения между германските производители на автомобили

July 22nd, 2017 | by gino
Разкрити са тайни споразумения между германските производители на автомобили
горещи теми
0

Трима шефове на пет немски автомобилни компании, са обвинени в тайно съвещание от 90-те години на миналия век, за да определят колективни стандарти за качество, които не са регламентирали, като с това си действие са нанесли щети на потребителите и са спекулирали пазара. Това стана ясно вчера след публикация на Der Spiegel. Германското списание съобщи, че всички големи немски производители на автомобили – Volkswagen, Porsche, Audi, BMW и Daimler, Mercedes-Benz  – са били ангажирани в това, което би могло да бъде най-големия случай на тайни индустриални споразумения.
Докладът показва, че компаниите тайно се срещат в различни работни групи от 90-те години, когато се споразумяха за технологии, разходи, доставчици и дори как да работят върху емисиите от дизеловите двигатели.
Ние не коментираме спекулациите и предположенията въз основа на докладването на Spiegel“, каза изпълнителният директор на Volkswagen Матиас Мюлер пред вестник “Рейнски пост”.
BMW, междувременно, казал на Spiegel, че няма да участва в спекулации.
Според Spiegel Европейската комисия вече разглежда случая и е конфискувала документи от участващите компании и е извикала за разпит първите свидетели.
Германиския министър на транспорта Александър Добрихт заяви: “Такива споразумения разрушават доверието в тези компании ще бъде допълнителна тежест върху проблемите пред който се изправят сега в автомобилната промишленост. Антитръстовите органи трябва да разследват твърденията в подробности и да направят необходимите действия.”

Това разкритие е от особен интерес сега, с растящия и продължаващ скандал с емисиите на дизелови горива. Освен че обсъждат цените на стоманата, в доклада се казва, че на срещите са обсъждани и спецификите на софтуера, използван за измамите при тестовете за емисии, са обсъждани многократно.

Тъй като скандалите се разширяват и включват все повече и повече германски компании, щетите за немската автомобилна индустрия са огромни и марката “Произведено в Германия” вече определено пострада.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook