Разследване на BIRD: Община Гълъбово – доставчик на вносен боклук за горене в Брикел

February 23rd, 2021 | by gino
Разследване на BIRD: Община Гълъбово – доставчик на вносен боклук за горене в Брикел
горещи теми
0

Свързваният с Христо Ковачки ТЕЦ е трябвало да приеме чуждестранния отпадък безвъзмездно 

Три обществени поръчки на Община Гълъбово са за доставка на вносен отпадък до “Брикел”. Ръководството на общината организира пътя на „горивото“ от Порт Бургас до пещите на ТЕЦ-а. Таксите за оползотворяването на боклука е трябвало да бъдат усвоени от общината, а ТЕЦ-а щял да приемe до 100 000 тона RDF-отпадъци годишно безвъзмездно. Тази инициативата на общината е започнала в разрез с няколко закона и без да бъде създадено предприятие – оператор на отпадъци.

Потърсихме за коментар и обяснение кмета на Гълъбово Николай Тонев, но той не отговори на позвъняванията ни, на нито един от мобилните си номера. Успяхме да се свържем със заместник-кмета Гюлджан Мюмюнали Дурмуш – Шакир. Тя отговори на нашето позвъняване, но когато чу, че я питаме за обществените поръчки за внос и превоз на отпадъци, прекъсна разговора с оправдание, че шофира и ще се обади по-късно. След това вече не отговори на нашите позвънявания. Успяхме да се свържем и с председателя на Общински съвет в Гълъбово – Светла Захариева Боянчева. Тя ни каза, че не си спомня за обществени поръчки, свързани с отпадъци и трябва да провери за какво става дума. Странна амнезия при положение, че въпросните обществени поръчки са най-мащабните, възлагани от община Гълъбово. Г-жа Боянчева също престана да си вдига телефона след като я потърсихме на следващия ден.

Фактологията

В договор от 2019 между Община Гълъбово и Брикел ЕАД топлоцентралата се задължава да приема безвъзмездно в продължение на 1 година RDF-отпадъци, доставяни от общината. Контрактът предвижда да бъдат приети 100 000 тона, които ще бъдат оползотворени с цел получаване на топлинна и/или електрическа енергия. С една дума – изгорени. Този договор поражда недоумение, защото няма как община Гълъбово да генерира подобни количества гориво от отпадък.

Тихомълком през 2019 година община Гълъбово обявява и три обществени поръчки, предхождани от няколко други процедури. Те доказват, че общинското ръководство е планирало да докара отпадъци, класифицирани като RDF, от Порт Бургас, до площадката на Брикел. Без съмнение е, че отпадъците са чуждестранни, защото е предвидено да пристигнат в Бургас с кораб. От документацията става ясно, че общинарите мислят дългосрочно – за повече от една година.  Планирани са 300 000 т., които трябва да бъдат превозени и „оползотворени“ в пещите на Брикел за 36 месеца.

В началото на април 2019 г.  общината първо провежда пазарни консултации с предмет: „Транспортиране на отпадъци за нуждите на Община Гълъбово“. В консултациите участват две фирми. “Евротранс 2007“и “Пламен Петков – Бултранс“. Те предлагат цена от 14-15 стотинки за превоза на тон отпадък на километър. Едноличният търговец Пламен Петков се оказва съвсем не случен. Той има богат опит с обществените поръчки. От регистъра на BIRD.BG става ясно, че към днешна дата юридическото лице има приходи от почти 2 400 000, в рамките на  12 обществени поръчки. Около 2 милиона идват от ТЕЦ “Марица Изток 2”. Остатъкът се калкулира от Държавната психиатрична болница в Раднево. Заради кризата с Covid-19 едноличният търговец го е позакъсал, но е получил помощ от държавата 450 000 лв., показва инструмента ни за проследяване на коронасубсидиите.

След консултацията с успешния превозвач, на 15 април 2019 г. общината обявява открита процедура за избор на изпълнител по дейността „Транспортиране на отпадъци за нуждите на oбщина Гълъбово“ Тя е с прогнозна стойност от около 7,5 милиона.  Сумата е меко казано мащабна на фона на общинския бюджет. Както казахме обаче, Светла Захариева Боянчева не си я спомня.

В конкурса участват 2 компании – събирателното дружество Айс-А Георгиев и сие  и Дила ЕООД. Първата фирма е със скромна биография. Айс-А Георгиев и сие, като част от ДЗЗД ХЕБРОС-ЕКО, са изпълнител на обществена поръчка за превоз, възложена от държавния ТЕЦ 2  на стойност1 616 717 лв. Управител на дружеството е Антон Иванов Георгиев

Чрез друга своя фирма – Стоунхендж 68 , която участва в ДЗЗД Строителство МИ 2, Георгиев печели обществена поръчка в държавния ТЕЦ на стойност 913 725,00 лв. Мъжът се занимава и със земеделие. Фермата му произвежда над 8 000 л. мляко по данни от БАБХ. Отношенията между Антон Иванов Георгиев и гълъбовския кмет Николай Тонев са на приливи и отливи. Между 2003 и 2009 г. когато Георгиев е общински съветник, а Тонев вече кмет, между двамата има конфликти. По-късно явно нещата между тях потръгват и през 2019 г. Георгиев печели обществена поръчка за 7,5 милиона, но на 23 ноември 2020 г. между общината и Айс-А Георгиев и сие е сключено споразумение с което договорът се прекратява. Общината някак си пропуснала да осигури финансиране по договора сключен между страните година по-рано. Пред BIRD.BG Георгиев заяви, че не изпълнил никакви дейности по договор, който бил прекратен и не е превозил и килограм отпадък. Днес Георгиев е сочен за основна фигура при Републиканците на Цветан Цветанов, а Николай Тонев е в листата на ДПС за Стара Загора.

Общината има и по-ранна процедура свързана с доставката на отпадъци. Тя е с предмет: “ Избор на корабен агент, обслужващ кораби в Пристанище Бургас ЕАД и осъществяващ посреднически услуги с митническите и други държавни органи във връзка с превоз на товари с морски транспорт”. Корабният агент е натоварен със задачите да съдействува за извършване на пристанищните, митническите и други формалности при пристигането на кораба, урежда плащанията за пристанищни, митнически и други такси и налози. Корабният агент осигурява плаващи средства и влекачи, лоцмани, ако такива са необходими, както и пристанищен кей, както и съдействува за незабавното започване и най-бързото извършване на товаро-разтоварните работи. Тази поръчка свидетелства, че се очаква отпадъкът да пристига по море на Порт Бургас. Там акостираха през отпадъците от Италия за ТЕЦ-овете Бобов Дол, Сливен и Брикел, които са свързвани с Ковачки.

Прогнозната стойност на поръчката е 5 838 000. Победител в конкурса е Сий линк Шипинг ООД., компанията печели с цена, под прогнозната – 5 595 000 лв. Управител на компанията е Панайот Василев Золумов, който очевидно е близък роднина на покойния изпълнителен директор на „Пристанище Бургас” Кръстан Василев Золумов. Сий линк Шипинг ООД печели обществената поръчка в конкуренцията на Космос шипинг. Последните често са победител, самостоятелно или през консорциуми, за усвояването на публични средства през обществени поръчки . Подобно на поръчката за транспорт, и тази за корабен агент е прекратена през 2020, със споразумение. Отново поради липса на финансиране.

Гълъбово планира да печели сериозни суми от инсинерация на отпадъци в Брикел. Докато общината се готви да превозва към топлоцентралата RDF,  се провежда открита процедура с предмет: “Инженеринг–изготвяне на работен проект, изпълнение на СМР на сепарираща инсталация за битови отпадъци, доставка и монтаж на необходимото технологично оборудванe и упражняване на авторски надзор по време на строителството“ на стойност 1146550 лв. без ДДС. Победител е ДЗЗД БКФИ.  Сдружението предлага цена, която е малко под прогнозната. БКФИ вече е било изпълнител на две предходни обществени поръчки на община Гълъбово . Едната е за основен ремонт на професионална гимназия по енергетика и електротехника за 1 095 974 лв., втората е ремонт на уличната мрежа в общината за 583 333 лв. Основният партньор в консорциума е Финтрейд Инженеринг . Фирмата е победител или партньор в 8 обществени поръчки на стойност 3 610 203 лв. Партньор е на община Гълъбово и по европейски проект, администриран по ОПОС, за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми за вредни вещества. Общината е финансирана с 150 293 лв. по тази мярка.

Според търговския регистър едноличен собственик и управител на Финтрейд Инженеринг е Димитър Щерионов Джунджуров. Той е син на Щерион Джунджуров, понастоящем шеф на регионалното звено на СЕМ в Бургас и бивш зам. директор на служба „Гражданска защита“ към Министерството на извънредните ситуации. То съществува по времето на Тройната коалиция. Управлява се от Емел Етем и е източник на многобройни скандали. За кратко заместник на Етем е Делян Пеевски.

Първоначално в Финтрейд Инженеринг съдружник на Джунджуров е Борислав Красимиров Киров  Той е сочен за много близък до кмета на Приморско Димитър Германов. Във „Флагман“ младият мъж е описан, като изгряващата звезда на ГЕРБ – Бургас. . Във втория си мандат, като общински съветник, той вече е зам. председател на Общинския съвет в Приморско.  Киров е и свързано лице с Йордан Христов, новия съпруг (поне формално) на Мис Бикини от Барселона. Управител е на Комуналтехмаш-97-М, заедно с Христов. Фирмата е с 20 спечелени обществени поръчки на стойност 2 116 729 лв. . Свързан е и с придобилите покрай #БарселонаГейт „Спортни имоти“ Приморско, където е прокурист. Той е в борда е и на СИ Билд Инженеринг, където акционер е Перла Турист на Христов. Сестра му Ружа Красимирова Кирова, според търговския регистър, държи 0,5% от капитала на Перла Турист. С Феникс Консулт Инженеринг  тя кандидатства за обществена поръчка, спечелена от ДЗЗД Росица – Горна Оряховица. В печелившото обединение участва БКС Горна Оряховица, което пък си партнира с Финтрейд Инженеринг в ДЗЗД БКФИ. Както казахме по-горе, обединението е победител в две тръжните процедури на община Гълъбово. БКС Горна Оряховица от своя страна има впечатляваща биография от спечелени обществени поръчки – 60 на стойност 45 591 436 лв.

Незаконна делба на  печалбата със замърсителя

Ако реализира плановете си да оползотвори 300 000 тона отпадък за 3 години, община Гълъбово ще си осигури приход от 29 милиона при минимални стойности на печалба за тон приет отпадък или  44 милиона при средни стойности. И в двата случая, 14-15 милиона разходи, част от които инвестиция в дълготрайни материални активи, биха били оправдани. За сметка на здравето на местното население и на законността.

Подобен внос на RDF обосновава и хипотезата за тежки нарушения на Закона за управление на отпадъците. Член 98 от нормативния акт изрично е написано, че се забраняват „превозите на отпадъци за Република България, предназначени за изгаряне или съвместно изгаряне с оползотворяване на енергията за всяка инсталация, в количества за съответната календарна година, надвишаващи сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в разрешението или комплексното разрешително“. Идеята на законодателя е при обезвреждане и оползотворяване на отпадъци, минимум 50% от капацитета на мощностите да е зает от отпадък с български произход. Не е ясно доставяните от общината отпадъци като местни или вносни биха били калкулирани в баланса на Брикел. Отделно от това е трудно да се приеме за законно желанието на общината да развива търговска дейност с RDF, без да е създала предприятие за управление на отпадъци и без то да има комплексно разрешително за оператор на  отпадъци.

bird.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook