Регионалните сайтове от Варна: Кои от тях са на хранилка при Портних

June 1st, 2016 | by gino
Регионалните сайтове от Варна: Кои от тях са на хранилка при Портних
горещи теми
0

Община Варна е шампион в страната по отделени общински средства за създаване на медиен комфорт на управляващите в града.

Чрез финансиране с общински средства се гарантира “правилно” отразяване на новините от Варна и по-специално дейността на управяващите града.  Официална справка, публикувана от общинската администрация във Варна, показва, че през 2013г. и 2015г. за реклама, текстове и съобщения в различни регионални варненски медии са били платени около 220 хил. лв. , а прякото финансиране на частни медии през този период надхвърля ……618 хиляди лева!!! Спазвайки “традицията” си от последните няколко годни, в началото на тази година през януари Общинският съвет във Варна гласува разходи в размер на 144 хил. лв. за финансирането на частни медии!

Хитър начин за заплащане на регионалните медии е и рекламата в тях на общински дружества. Именно по тоя начин сайтовете – “Варна утре”, “Днес +”, “Версия”, “Варна спорт”, “Барометър” и “Интриги” са получили над 32 хил. лв. само за тази година! 

Това са регионалните сайтове на общинска хранилка, в които няма как да има реално и независимо отразяване на събитията във Варна!

Договорите за реклама в посочените сайтове са минали през един и същ едноличен търговец – “Магнат – Живко Дилянов”. Според данните, публикувани в Търговския регистър, фирмата е регистрирана на адрес, посочен и от четири дружества, в които мажоритарен собственик е зам.-председателят на общинския съвет във Варна – несменяемия Янко Станев.

След като знаете вече откъде се издържат голяма част от регионалните варненски сайтове не би трябвало да ви учудват одите за Иван Портних в сайта Барометър, например. Уродливата практика да се купуват медии за създаване на медиен комфорт води до пълната наедекватност на управляващите. Постоянните хвалебствени статии и “безпристрастни” анализи заливат медийното пространство и заглушават и малкото опити за огласяване на проблеми. Заобградени само от хиляди възгласи “Браво”  и без никаква градивна критика управляващите бавно, но сигурно започват да си вярват колко са им успешни управленските решения. Те започват да живеят в свой собствен розов свят рисуван им от техните медийни приятели. А управници, които не виждат или не желаят да видят проблемите, то няма и как да ги решат!

Като всеки друг град и Варна има своите проблеми. Как обаче да се доверим на платените сайтове, за които както и за управляващите всичко е розово? Очевадната липса на статии за западащата икономика на града, липсата на свежи инвестиции и царящата корупция ясно показва колко сериозно е ограничена свободата на информираност във Варна. Контрастът между действителността и медийната реалност става все по-голям. Виновни за това са именно медиите, които са на общинска хранилка. Медии, които получават директно пари от общинския бюджет не могат да бъдат обективни и критични!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook