Рекорди: Китай построи най-големия плаващ соларен парк на Земята

June 4th, 2017 | by gino
Рекорди: Китай построи най-големия плаващ соларен парк на Земята
горещи теми
0

Най-големият плаващ фотоволтаичен парк на Земята е завършен и е свързан към електрическата мрежа на Китай. Огромното съоръжение е част от дългосрочния план на китайското правителство за справяне с рекордните емисии въглероден диоксид, които отделя икономиката.

Плаващите фотоволтаици са разположени край брега на град Хуайнан в провинция Анхуей. Съоръжението с капацитет 40 мегавата е създадено от производителя на фотоволтаични системи Sungrow Power Supply Co. Плаващата централа е изградена върху въглищна мина, която затворена и в последствие залята с вода.

Подвижните слънчеви ферми стават все по-популярни в целия свят, защото дизайнът им решава някои от проблемите, свързани с ефективността на централите и интегрирането им в жилищните региони. Тези плаващи съоръжения не заемат земя, която е необходима за посеви или урбанизация. Също така намаляват изпарението на вода. По-студеният въздух на повърхността също помага да се сведе до минимум риска от намаляване на ефективността на соларните клетки, което е свързано с продължителното излагане на по-високи температури.

Това е само едно от многото подобни съоръжения, които се строят и ще се строят в Китай. През 2016 г. бе представено подобно съоръжение в същата област с капацитет от 20 мегавата. Китай също така е дом на соларния парк Longyangxia Dam – огромно съоръжение, разположено на площ от 10 квадратни километра и обявено за най-голямата слънчева електроцентрала на земята.

Бързият преход към слънчева енергия се дължи в голяма степен на падащите цени на технологията за производство на съоръженията. Правителството наскоро обяви своята цел да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници с 20% до 2020 г.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook