РЕШЕНО! F16 ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС !

December 21st, 2018 | by vencio1980
РЕШЕНО! F16  ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС !
горещи теми
0

Българските ВВС ще имат нови изтребители. Държавата тръгва към сделка за купуване на американски изтребители за българската армия. Работната група по сделката предлага на правителството да започне преговори със САЩ за 8 броя от бойния самолет F16, производство на Lockheed Martin. F16 блок 72 е последната модификация на най-произвеждания боен самолет в света . Летателният му ресурс е около 12 000 часа и е оборудван  с последно поколение радар.

16 f

МО обаче не внесе допълнителна яснота около допълнителното оборудване, което се очаква да повиши още цената на самолетите. В типичния си стил Каракачанов беше и пестелив и за другите две оферти – 10 броя JAS 39 Gripen и втора употреба Eurofighter . Припомняме ви ,че от Gripen подобриха офертата си предната седмица. Шведската компания предложи 10 броя самолети за посочената сума от България .Американската оферта засега надвишава предвидения бюджет от 1.8 милиарда лева, и е повече от ясно ,че българина ще плаща още за този лукс.

Извън всичките проблеми около избора на самолет е добре да отбележим ,че придобиването на такъв беше крайно необходимо. Ф16 може да не е най-добрия самолет в света, но определено ще повиши бойните способности на българската авиация. Руските МИГ  и СУ, които са на въоръжение  са страхотни самолети, но за времето си. Поддръжката на тези машини отдавна е проблем, а е и доста скъпо .

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook